x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Casele mucegăite trebuie recepţionate

Casele mucegăite trebuie recepţionate

07 Ian 2008   •   00:00
Casele mucegăite trebuie recepţionate

Casele cu defecte de finisaj, construite pentru militari, trebuie recepţionate aşa cum sunt, problemele urmănd a fi remediate in maximum 90 de zile de la data acestei operaţiuni.


Casele cu defecte de finisaj, construite pentru militari, trebuie recepţionate aşa cum sunt, problemele urmănd a fi remediate in maximum 90 de zile de la data acestei operaţiuni.

Militarii care au cumpărat case in cartierul destinat lor, din nordul Bucureştiului, sunt obligaţi prin contract să preia casele in stadiul in care sunt. Potrivit articolului 18 din contractul semnat de militari cu South Pacific Construcţii, antreprenorul general al proiectului, "beneficiarul este obligat să se prezinte in termen de 15 zile de la data comunicată de către Antreprenorul General pentru recepţia la terminarea lucrărilor şi primirea-predarea locuinţei". Proprietarii au primit deja invitaţii pentru a recepţiona locuinţele in perioada 10-30 ianuarie 2008, astfel că acum militarii sunt strănşi cu uşa să işi ia casele cu defecte de finisaj. De altfel, South Pacific răspunde contractual pentru acestea, conform articolului 21, care spune că la momentul predării locuinţa "va avea toate amenajările, cablurile, circuitele, conductele, ţevile şi alte reţele interne similare, necesare pentru a permite conectarea la utilităţi".

Conform contractului, SPC trebuia să predea casele la 24 de luni de la data emiterii ordinului de incepere a lucrărilor. La 8 septembrie 2005 Teodor Atanasiu, ministrul Apărării de atunci, a inaugurat lucrările. Deoarece lucrările nu s-au desfăşurat conform graficului, comisia de recepţie a amănat cu zece zile, pănă la 18 septembrie 2007, recepţia locuinţelor. Cu toate acestea, nici pănă in ziua de azi casele nu au fost terminate.


DESPÃ...GUBIRI. Conform articolului 12 din contractul semnat, South Pacific ar trebui să plătească militarilor despăgubiri de 0,05% pe zi din valoarea preţului casei, pănă la predarea efectivă a locuinţei. La o locuinţă in valoare de 30.000 de euro, pentru cele 114 zile intărziere, intre 18 septembrie 2007 şi 10 ianuarie 2008, SPC trebuie să plătească o despăgubire de 1.710 euro. Pentru o locuinţă de 100.000 de euro, beneficiarul locuinţei trebuie să primească 5.700 de euro.

Remedierea deficienţelor constatate trebuie făcută in maximum 90 de zile, insă aici militarii se plăng de faptul că nu au primit Cărţile Tehnice ale propriilor locuinţe. "Noi recepţionăm doar ce se vede, nu putem intra in detalii tehnice, pentru că nu ni se dă cartea tehnică a imobilului decăt in momentul predării casei: in 120 de minute iţi vezi prima oară casa, citeşti cartea tehnică, faci inspecţia locuinţei, sesizezi şi completezi procesul-verbal cu neregulile constatate şi faci şi recepţia! La cererea de a defalca cele două procese (recepţie şi predare-primire), aşa cum este normal şi legal, ni s-a spus ca de obicei nu!", ne-a precizat unul dintre viitorii proprietari ai caselor din cartier.


GARANŢIE MICŞORATÃ.... Articolul 14 al contractului spune şi el că "perioada de garanţie a lucrărilor este de 12 luni calendaristice şi incepe cu data recepţiei la terminarea lucrărilor şi se termină cu recepţia finală". Cum militarii işi vor lua in primire locuinţele in cursul acestei luni, iar acestea au nevoie de lucrări la utilităţi, finisaje, la fel ca şi drumurile şi parcările, practic o bună parte din garanţie se pierde.

SPC a anunţat la 5 ianuarie că doreşte dreptul la replică după precedentul articol, in adresă dorind ca Jurnalul Naţional să nu mai publice nici un articol pe această temă. George Prelea, preşedintele SPC, a spus că firma şi-a "onorat contractul".


Riscurile preluării fără utilităţi

In petiţia de la 29 octombrie 2007 către Minsterul Apărării, Asociaţia "Ansamblul Rezidenţial Băneasa-Străuleşti" cere ministerului "să nu-i cedeze incă (antreprenorului SPC - n.r. ) spaţiile comerciale de la parterul blocurilor".
Intr-o altă petiţie, dar de la 17 decembrie 2007, se menţionează că decizia antreprenorului de a da in primire casele fără utilităţi ar duce la "incărcarea fără nici un rost cu obligaţii şi asumarea unor riscuri majore a beneficiarilor, in condiţiile in care nu se execută probe funcţionale cu instalaţiile de utilităţi in funcţiune. Aceste riscuri majore afectează siguranţa in exploatare a locuinţelor, igiena şi sănătatea oamenilor şi mediul inconjurător", se mai spune in cea de-a doua petiţie. Ministerul ne-a transmis insă că "locuinţele vor fi luate in primire doar dacă sunt funcţionale".


Ministerul dă vina pe Primărie

Â
 ACCES. Primăria Bucureşti e vinovată pentru neterminarea drumurilor, potrivit MApN
Ministerul Apărării Naţionale susţine, intr-un comunicat de presă primit la redacţie, că termenul nu a fost respectat din cauza nefinalizării lucrărilor de infrastructură (drum şi utilităţi) de către Primăria Municipiului Bucureşti, Electrica şi Distrigaz Sud. Primăria Bucureşti a organizat nu mai puţin de trei licitaţii pentru atribuirea lucrărilor de infrastructură la acest cartier. "In iunie 2007, firma ACIM SA, care a căştigat licitaţia, a demarat execuţia lucrărilor de infrastructură in condiţiile in care contractul cu PMB are valabilitate pănă in aprilie 2008", se arată in comincat.

Drumurile de acces, ce trebuie construite, se pot executa numai după ce sunt rezolvate celelalte probleme legate de utilităţi. Conform ministerului, Distrigaz Sud s-a incadrat in termenele stabilite, insă militarii spun că şi Terasanta şi Tehnic Gaz Construct, care au realizat racordurile de gaz, au făcut treabă de măntuială. "Sunt unele construcţii prin care ţeava de gaze traversează toată casa pănă la bucătărie, in loc să fie prin exteriorul clădirii, cum ar fi normal", ne-a precizat unul dintre proprietarii locuinţelor. Cauza invocată de Ministerul Apărării pentru neterminarea racordurilor la utilităţi este insuficienţa fondurilor.

Intre timp, la ansamblu a mai apărut o problemă: necesitatea unei staţii de pompare a apelor uzate, lucrare ce ar fi trebuit finanţată tot de Primăria Capitalei. Sarcina efectuării acestei lucrări de 100.000 de euro a fost preluată de Apa Nova, care are ca termen de finalizare luna ianuarie a acestui an. Reprezentanţii MApN susţin că Electrica refuză să plătească lucrările de branşament la reţeaua electrică, astfel că militarii va mai trebui să scoată din buzunar suma de 216.000 de lei, aproximativ 60.000 de euro, pentru conectarea intregului cartier. Chiar Ministerul Apărării a recunoscut in comunicatul trimis că "au existat şi rămăneri in urmă a unor lucrări de finisaje la locuinţe, care trebuiau realizate de firma de construcţii SC Rotary SA, dar acestea au fost determinate, in bună măsură, de lipsa de coordonare cu lucrările de infrastructură". Practic, ministerul contrazice flagrant anunţul firmei constructoare, care pe site-ul său spune că lucrările s-au terminat in timpul-record de 15 luni de la data inceperii, deci in decembrie 2006.

×
Subiecte în articol: economic utilităţi casele lucrărilor