x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Câştiguri obscene la FP

Câştiguri obscene la FP

de Gabi Golea    |    11 Feb 2010   •   00:00
Câştiguri obscene la FP

Statul român continuă să arunce cu banii pe fereastră. De data aceasta, hemoragia de bani vine din numirea unui nou Consiliu de Supraveghere la Fondul Proprietatea (FP).



Ieri, societatea deţinută de stat a dat girul unor noi membri: fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Pogea, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache, şi consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, fostul ministru al Integrării, Ene Dinga, şi Nicoleta Dumitrean. Pe lângă aceştia apar şi Eduard Goean şi Corin Trandafir, reprezentantul în România al familiilor Malaxa şi Auschnit.

"Decizia de azi e la fel de inoportună şi de antieconomică precum cealaltă de acum trei luni, când s-a schimbat directoratul", a declarat pentru Jurnalul Naţional Mircea Ursache, fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea.

UNDE TAIE BOC CREŞTE DUBLU LA LOC
Mai exact, este acuzată schimbarea fostului directorat format din trei membri şi a fostului Consiliu de Supraveghere, format din şapte membri, pe motiv că, practic, se plăteşte dublu atât foştilor, cât şi actualilor membri. "Salariile directoratului şi ale consiliului sunt aceleaşi cu cele de anul trecut", a completat Mircea Ursache.

Cheltuielile cu salariile şi indemnizaţiile brute către angajaţi şi administratori se vor ridica în 2010 la 6,8 milioane de lei, potrivit proiectului de buget pe 2010. Adică, 295.000 de lei de persoană. Anul trecut, directoratul, Consiliul de Supraveghere şi cei 13 salariaţi au tocat 7,3 milioane de lei, ceea ce înseamnă o medie de 317.000 de lei pe fiecare persoană.

Graţiela Iordache a precizat că primeşte lunar aproximativ 9.000 de lei - 90 milioane de lei vechi, datorită funcţiei din Consiliul de Supraveghere al Fondului. Veniturile i se rotunjesc până la 15.000 de euro din participarea în mai multe consilii de administraţie.

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe actul de numire al noului consiliu, că Lucian Croitoru, fostul premier desemnat de preşedintele Traian Băsescu, a anunţat că se retrage. El a motivat prin faptul că semnarea contractului cu Franklin Templeton, principalul său obiectiv în ceea ce priveşte FP, a fost îndeplinit. "Scopul meu principal era să mă asigur că va fi semnat în cel mai scurt timp contractul cu Franklin Templeton. Guvernul a emis deja o hotărâre în acest sens şi am decis să-mi retrag candidatura", a afirmat Croitoru.

DESPĂGUBIRI
Criticile lui Ursache vin în contextul în care noul administrator al fondului, Franklin Templeton, va "intra în pâine" în acest an. Or, consideră el, acest lucru se putea realiza şi cu vechiul directorat şi cu vechiul consiliu, fără a fi nevoie de a se plăti în plus compensaţii celor eliberaţi din funcţii. Premierul Emil Boc anunţa în mai multe rânduri că va reduce câştigurile exagerate. Ionuţ Popescu, directorul general al FP, a cerut Consiliului de Supraveghere să i se reducă de la 1 martie salariul la nivelul celui de secretar de stat, adică 4.800 de lei pe lună.

Fosta şefă a FP, Daniela Lulache, câştiga lunar 13.000 de euro pe lună fără sporuri şi bonusuri. Ea a primit în 2009 de la fond 1,86 milioane de lei, 441.000 de euro, sub formă de indemnizaţii de conducere, bonus de performanţă şi compensaţii, potrivit declaraţiei de avere.

Directorul economic, Mihai Darie, şi cel juridic, Laura Constantin, au încasat anul trecut de la FP 1,12 milioane de lei (264.000 de euro), respectiv 1 milion de lei (238.000 de euro), banii reprezentând indemnizaţii pentru anul trecut, bonusuri pentru anii 2008 şi 2009 şi alte drepturi conform contractului de administrare legate de încetarea contractului înainte de termen.

JONGLERII CU LISTAREA
Mircea Ursache acuză faptul că schimbarea Consiliului de Supraveghere a fost realizată pentru ca FP să nu fie listat. "Legislaţia pieţei de capital, respectiv articolul 18 din Regulamentul 15, prevede faptul că membrii (consiliului - n.r.) trebuie să aibă minimum trei ani de activitate pe piaţa de capital. Fondul Proprietatea nu se poate lista dacă are acest Consiliu de Supraveghere. Pogea, de exemplu, nu respectă condiţiile", afirmă Mircea Ursache.

×
Subiecte în articol: economic