x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât costă stabilitatea cursului

Cât costă stabilitatea cursului

de Daniela Ivan    |    05 Oct 2010   •   00:00

Banca Naţională a României (BNR) a sprijinit moneda naţională şi nu a permis devalorizarea acesteia peste un curs de 4,3 lei pentru un euro. Banca centrală a cheltuit numai în septembrie o sumă cuprinsă între 400 milioane euro şi 900 milioane euro pentru stabilizarea cursului leu/euro, potrivit analiştilor ING Bank.

Pentru luna august, ING estimează că banca centrală nu a intervenit pe piaţa valutară. "Nu ne este clar care este motivul intervenţiilor pe piaţă, dar am observat unele momente când probabil BNR şi-a făcut simţită prezenţa prin intermediul unor bănci locale", se arată într-o analiză a ING Bank. Însă veştile pentru leu nu sunt prea bune în perioada următoare, deşi pentru 2011, BNR ar putea să continue să protejeze în continuare leul.

Există din ce în ce mai multe voci care critică politica BNR de a ţine leul sub nivelul real cu preţul descurajării exporturilor. Unii analişti acuză BNR că a preferat să-i avantajeze pe cei care au credite în euro şi pe bancheri, decât să încurajeze industria. Însă reprezentanţii BNR au replicat că exporturile româneşti au o doză foarte mare de importuri de completare, adică materiile prime şi cele auxiliare sunt luate din afara ţării, ceea ce taie mult din competitivitatea produselor româneşti şi din câştigul pe care l-ar putea aduce deprecierea leului faţă de euro. "Complicaţii ar putea să apară în timpul anului 2012 şi ulterior", notează ING.

Motivul este că din 2012 statul român trebuie să înceapă restituirea banilor luaţi de la FMI şi Comisia Europeană. Asta înseamnă că dacă situaţia globală nu se îmbunătăţeşte substanţial, atunci vom asista la o scădere semnificativă a rezervelor valutare ale României, din care se vor plăti împrumuturile de la FMI.

×
Subiecte în articol: economic