x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât cresc preţurile alimentelor în 2013?

Cât cresc preţurile alimentelor în 2013?

de IncomeMagazine    |    24 Dec 2012   •   07:38
Cât cresc preţurile alimentelor în 2013?
Sursa foto: Goodshoot/Getty Images/Goodshoot RF

 Întreaga lume ar trebui să se pregătească pentru o creştere uriaşă a preţurilor alimentelor, din cauza recoltelor extrem de slabe. Şi asta ar urma să se întâmple pe terme scurt, adică chiar din 2013, conform unei analize publicate de cotidianul britanic "The Telegraph".

Această criză globala este determinată, în principal, de scumpirea grâului şi a plantelor din care se fac uleiurile, scumpire care este un efect direct al secetei. Recolta strânsă de americani este cea mai mică din 1936, iar cele din Rusia şi America Latină au fost la fel de mult afectate de secetă.

Mai mult decât atât, departamentul de analiză al băncii olandeze Rabobank apreciază că până în iunie 2013 produsele agricole vor fi mai scumpe cu minim 15 puncte procentuale.

"În 2013 economia globală va reintra într-o perioadă de creştere a inflaţiei, deoarece rezervele de grâne şi uleiuri au ajuns la niveluri extrem de joase", se arată într-o analiză a Rabobank.

Cu toate acestea, bancherii olandezi apreciază că impactul asupra consumatorului va fi unul mai limitat decât cel din perioada crizei alimentare din 2008, când culturile afectate au fost cele de orez şi grâu.

Rabobank mai notează că, în 2012, recoltele lovite de secetă sunt mai ales cele destinate hrănirii animalelor, cum ar fi porumbul şi soia. Iar asta s-ar putea traduce într-o creştere a preţurilor la carne, fie că vorbim despre porc, vită sau pui.

Pe termen mai lung , veştile sunt chiar mai proaste. Într-un raport publicat în septembrie, organizaţia umanitară Oxfam consideră ca efectele încălzirii climatice sunt subestimate fiindcă "schimbările evoluţiei lente a temperaturilor medii şi schemele de precipitaţii", global defavorabile agriculturii, vor dubla pierderile culturilor cauzate de fenomene meteorologice extreme, mai frecvente şi mai intense.

În 2030, apreciază Oxfarm, riscul crescut de secetă, asemănător celui care durează din iunie mai ales în Statele Unite - cel mai grav de o jumătate de secol - ar putea astfel ridica preţul porumbului cu "140 la sută în comparaţie cu preţul mediu al produselor alimentare" la această dată.

Studiul -"Extreme Weather, Extreme Prices" (Vreme extremă, preţuri extreme) - se bazează pe cercetările Institutului de Studii de Dezvoltare de la Universitatea din Sussex (Marea Britanie) efectuate pentru Oxfam.

Cercetătorii au aplicat scenariile fenomenelor extreme pe Africa Subsahariana şi fiecare dintre principalele regiuni din lume exportatoare de orez, porumb şi grâu pentru a observa impactul posibil în 2030 asupra preţurilor la export şi pe pieţele interne. La export, preţul porumbului va creşte cu 177 la sută, al grâului cu 120 la sută şi al orezului rafinat cu 107 la sută conform modelului generat de cercetători.

În România, unele preţuri au crescut destul de mult (cartofii de consum s-au scumpit cu puţin peste 20% în ultimul an, iar altele mai puţin. Cazul particular al României este puterea de cumpărare scăzută.

Iată şi un exemplu. ”Preţul grâului a crescut din iunie şi până acum cu 70%, preţul făinii a crescut cu 50%. Ponderea făinii în preţul pâinii este de 50%. Brutarii au încercat să scumpească pâinea dar au constatat că le scad comenzile şi au dat înapoi”, susţine Aurel Popescu, preşedinte ROMPAN. El susţine că producătorii nu intenţionează să scumpească produsele de panificaţie pe termen scurt. ”Cel puţin până în martie nu se va întâmpla nimic în piaţă - şi asta pentru că un consumator atât de sărac cum este cel român va suporta extrem de greu o scumpire semnificativă a pâinii şi a produselor de panificaţie.

Cu cât s-au scumpit produsele alimentare în România în perioada decembrie 2011 - septembrie 2012, conform statisticilor realizate de INS:

 
ProdusMajorare (%)
Cartofi20,2
Fructe14,9
Pâine4,1
Carne de porc4
Carne de pasăre3,6
Brânzeturi2,2
Lapte1,1
 




×
Subiecte în articol: preturi alimente estimari 2013