x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât de atractive mai sunt apartamentele vechi?

Cât de atractive mai sunt apartamentele vechi?

de Daniela Ivan    |    17 Mar 2008   •   00:00
Cât de atractive mai sunt apartamentele vechi?

REZIDENŢIAL ● Vânzările de locuinţe au scăzut în acest început de an
Numărul de locuinţe vechi vândute în primele două luni ale anului a scăzut dramatic. Este un semn că va urma şi o scădere a preţurilor? Nu, locuinţele nu se vor ieftini atât timp cât cererea este mai mare decât oferta, apreciază analiştii imobiliari.


REZIDENŢIAL ● Vânzările de locuinţe au scăzut în acest început de an
Numărul de locuinţe vechi vândute în primele două luni ale anului a scăzut dramatic. Este un semn că va urma şi o scădere a preţurilor? Nu, locuinţele nu se vor ieftini atât timp cât cererea este mai mare decât oferta, apreciază analiştii imobiliari.


Stagnarea vânzărilor este o problemă temporară, care nu va avea impact asupra pieţei, opinează agenţii imobiliari. "Mulţi oameni care doresc să-şi cumpere o locuinţă stau acum şi aşteaptă să vadă ce se întâmplă. Unii speră că preţurile o vor lua în jos, alţii se gândesc că leul s-a depreciat brusc în raport cu euro şi că nu este o perioadă bună pentru împrumuturi", spune Ionuţ Bordei, director de vânzări la compania imobiliară Eurisko. Însă, cu cât perioada de aşteptare va fi mare, cu atât preţurile locuinţelor vor creşte mai mult. Când potenţialii cumpărători vor înţelege că apartamentele nu se ieftinesc, vor dori să cumpere, şi această cerere mai mare decât normală pentru o anume perioadă va umfla şi mai mult preţurile, explică Bordei.


PARADOX. Şi, totuşi, apartamentele vechi sunt scumpe compartiv cu gradul de uzură al instalaţiilor, al izolaţiilor termice, cu ambianţa din jurul blocurilor, cu lipsa parcărilor, spune Adrian Crivii, directorul firmei de evaluare imobiliară Darian. El adaugă că preţul corect este cel dat de piaţă şi, în condiţiile în care cererea este foarte mare în raport cu oferta, nu se pune problema unei scăderi într-un orizont previzibil de timp, de trei-patru ani.
Paradoxul este că un apartament dintr-un bloc construit în urmă cu 30 de ani este de multe ori mai scump decât unul cu aceleaşi caracteristici amplasat într-un imobil nou, însă piaţa a acceptat această anomalie, pentru că legea cererii şi ofertei este de necontestat, spun reprezentanţii agenţiei imobiliare Eurometropola.

Mai mult, scumpirea creditelor şi deprecierea leului orientează cererea tot spre locuinţele vechi. "O persoană care putea să obţină un credit de 100.000 de euro în a doua parte a anului trecut, acum, la acelaşi nivel de venituri, mai poate lua, să spunem, numai 75.000 de euro. Chiar dacă acest om dorea să-şi cumpere un apartament nou, se va orienta tot către unul vechi", explică Radu Zilişteanu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare.


BANI PUŢINI. Problema care se pune este dacă cei care-şi doresc o locuinţă vor mai avea resurse financiare – cash sau credit – să dea, de exemplu, pe o garsonieră în Drumul Taberei, Militari sau Titan între 65.000 şi 80.000 de euro. Să nu mai vorbim de un apartament cu două camere, care nu poate fi achiziţionat fără 100.000-110.000 de euro, în aceleaşi cartiere. Bancherii cu care am vorbit spun că au constatat o cerere mai scăzută pentru credite imobiliare în acest an. Cumpărătorii au devenit precauţi, pentru că au simţit că puterea lor de cumpărare – în valută – a scăzut pe fondul deprecierii leului. Oamenii se întreabă dacă este cazul să mai ia un credit pentru a cumpăra o locuinţă al cărei preţ ar putea scădea peste un timp, iar ei ar rămâne cu o rată foarte mare pe un timp destul de lung.  "Volatilitatea ratei de schimb a fost de la începutul anului de peste 15%, în condiţiile în care 97% din creditele ipotecare sunt în valută. Deci, să nu ne surprindă faptul că, de la începutul anului, clienţii au fost mai precauţi în ceea ce priveşte accesarea creditului ipotecar", a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank. De fapt, nu numai clienţii persoane fizice sunt precauţi, ci şi băncile sunt mult mai atente atunci când acordă dezvoltatorilor credite.


INVESTIŢII. Totuşi, trebuie spus că investiţiile în locuinţe nu vor mai aduce profiturile de până acum. Preţurile pe piaţa imobiliară vor continua să crescă şi în acest an, dar într-un ritm mai lent, potrivit estimărilor Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR). "Investiţiile imobiliare nu vor mai da câştigurile de acum doi-trei ani. Piaţa se dezvoltă", a declarat vicepreşedintele ANEVAR, Speranţa Munteanu. Ea a explicat că piaţa materialelor de construcţii trebuie să se dezvolte, că salariile pentru forţa de muncă din construcţii vor creşte mai mult decât pe alte segmente. Acest lucru va atrage scumpiri la apartamentele noi, care vor trage preţurile şi la cele vechi.


PRECAUŢIE
"Mulţi oameni care doresc să-şi cumpere o locuinţăstau acum şi aşteaptă să vadă ce se întâmplă.Unii speră că preţurile o vor lua în jos, alţii se gândesc că leul s-a depreciat brusc în raport cu euro şi că nu este o perioadă bună pentru împrumuturi"
 Ionuţ Bordei
director de vânzări la compania imobiliară Eurisko


CREDITE
"O persoană care putea să obţină un credit de 100.000 de euro în a doua parte a anului trecut, acum, la acelaşi nivel de venituri, mai poate lua, să spunem numai 75.000 de euro. Chiar dacă acest om dorea să-şi cumpere un apartament nou,  se va orienta tot către unul vechi"
Radu Zilişteanu
purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare


EVALUARE
"Locuinţele vechi sunt scumpe compartiv cu gradul de uzură al instalaţiilor,
al izolaţiilor termice,cu ambianţa din jurul blocurilor, cu lipsa parcărilor. Însă preţul este dictat de legea cererii şi ofertei care funcţionează în capitalism"
Adrian Crivii
directorul firmei de evaluare imobiliară Darian


Reculul în construcţii va afecta mai mult Bucureştiul

Anul 2008 va fi unul de inflexiune pe piaţa imobiliară românească, an în care se aşteaptă o încetinire a ritmului în care se va construi. Chiar şi Comisia Naţională de Prognoză (CNP) prevede o încetinire a sectorului de construcţii, care, în opinia dânşilor, va avansa în 2008 cu numai 13,2%, destul de puţin, faţă de creşterea-record din 2007 de 33,3%. Estimările publicate de Comisie arată că cel mai mare recul va fi în Capitală, unde se estimează un spor al construcţiilor de numai 9,4% în 2008, respectiv de 9% în 2009 şi 2010. Din aceste estimări rezultă foarte clar că migraţia de la apartamentele din blocurile vechi către cele noi nu se va produce într-un ritm accelerat. Şi asta înseamnă căpresiunea de pe locuinţele vechi nu se va reduce prea curând.

×
Subiecte în articol: economic vechi