x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Câţi bani a pierdut economia României, în două luni de stare de urgență

Câţi bani a pierdut economia României, în două luni de stare de urgență

18 Mai 2020   •   21:11
Câţi bani a pierdut economia României, în două luni de stare de urgență

Economia a pierdut peste 30 de miliarde de euro din cifra de afaceri a companiilor în perioada stării de urgenţă. Peste un milion de români au intrat în şomaj tehnic sau normal, previziunile oamenilor de afaceri fiind sumbre pentru a doua parte a anului.

Câte 500 de milioane de euro pe zi. Atât a pierdut economia din cifra de afaceri a companiilor ca urmare a închiderii business-urilor în starea de urgenţă. Un milion de români au ajuns în şomaj, iar efectele crizei încă nu s-au resimţit în totalitate.

Economiştii îl contrazic pe ministrul Finanţelor, Florin Cîţu (foto), care susţinea luna trecută că avem bani destui pentru a mai sta câteva luni în izolare şi că nu ne trebuie împrumuturi externe.

„Nu se poate face o supravieţurie a societăţii româneşti ţinând lumea în casă şi împărţind sărăcia, o iei de la unii şi o duci la alţii. Va trebui, poate, să stabilim o relaţie cu Fondul Monetar Internaţional”, a spus Mircea Coşea, economist.

Între timp, oamenii de afaceri au venit cu un plan de redresare a economiei.

„Mediul de afaceri a venit cu propuneri de finanţări de 30 de miliarde euro. Suntem între două extreme: mediul de afaceri care vorbeşte despre 30 de miliarde şi domul Cîţu care vorbeşte despre faptul că nu avem nevoie. Necesitatea şi prioritatea trebuie să fie proiectele de investiţii, care să absoarbă şomajul masiv care se creează, şomajul intern şi şomajul românilor care s-au întors, a spus, la rândul său, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Un milion de români au astăzi contractele de muncă suspendate sau au rămas fără loc de muncă din cauza crizei. Cele mai afectate sectoare sunt industria, comerţul, hotelurile şi restaurantele şi chiar construcţiile.

Dacă Guvernul este optimist şi spune că PIB-ul României va scădea cu 1,9% anul acesta, analiştii văd o cădere puternică în a doua parte a anului, care va duce la o scădere economică de până la 10%.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pierderi economice România