x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Caut broker bogat si de incredere

Caut broker bogat si de incredere

27 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
CAPITAL - Cat conteaza banii in relatia dintre brokeri si investitori Obligate de lege, societatile de brokeraj si-au majorat capitalurile proprii. Mai mult de jumatate dintre ele au capitalul suficient pentru a intermedia doar tranzactiile clientilor la bursele de valori, dar nu si pe cele proprii.
ADRIAN N. IONESCU

ATENTIE. Pentru a fi singur ca boker-ul ales nu va va face probleme, controlati nivelul de capital
Oricat ati avea de investit, inainte de a alege o societate de brokeraj (nefericit denumita de lege "societate de servicii de investitii financiare" sau SSIF), interesati-va ce capital propriu are.

Mai ales daca este incepator in ale bursei, un investitor doreste sa se adreseze "marilor brokeri", care tranzactioneaza si in nume propriu. Acestia cunosc bine piata si au capacitatea, daca nu s-o influenteze, atunci macar sa sesizeze, cei dintai, principalele curente care duc sau iau banii spre sau dinspre anumite "titluri" - actiuni, obligatiuni sau alte valori mobiliare cotate la bursa.

FORTA CAPITALULUI PROPRIU. Din totalul celor 67 de SSIF-uri autorizate (a nu se confunda cu SIF-urile listate la Bursa, care sunt fonduri de investitii), 31 fac parte din categoria celor care au voie sa tranzactioneze in nume propriu. Ca sa-si pastreze acest drept, cele 31 si-au majorat capitalul pana la echivalentul a 315.000 de euro anul trecut. Alte 35 de SSIF-uri s-au oprit la un capital de 85.000 de euro si nu pot decat sa execute ordinele clientilor. A 67-a, Netinvest, nu poate decat sa fie intermediar pentru serviciile celorlalte 66. Limitele minime ale capitalului cerut de lege vor creste, pana la sfarsitul acestui an, la 530.000 de euro, respectiv 105.000 de euro. In 2006, capitalul minim va fi de 730.000 de euro, pentru SSFI-urile cu tranzactii in cont propriu, respectiv la 125.000 de euro daca SSIF-urile doar executa ordine in contul clientilor.

COMISIONUL. "Cei mari" au insa obiceiul de a nu primi ordine de la investitorii prea mici. In general, putini se deranjeaza pentru ordine sub 10 milioane de lei. Sau, daca o fac, cer comisionul maxim, 8% din valoarea tranzactiei, de obicei. Comisionul de tranzactionare este cu atat mai mare cu cat investitia este mai mica sau daca nu are sanse sa se repete prea des.

Atunci investitorul isi aminteste ca mai sunt si alte criterii de alegere a brokerului.

COMPETENTA SI FLEXIBILITATE. Brokerii au de obicei capacitatea de a "citi" clientul, si toleranta acestuia la risc il intereseaza cel mai mult, dupa marimea sumei investite. Cu cat clientul este mai "fricos", cu atat scad sansele lui de a fi recrutat de un broker mare. De obicei, aceia care nu au prea multi clienti au timp de pierdut ca sa-si regleze fin oferta la profilul micului investitor.

Cu alte cuvinte, oricat de meserias ar fi brokerul vizat, daca nu este si un maestru in "PR" nu il veti putea convinge usor cu bani putini. Dar daca simtiti ca, oricat de mica ar fi investitia dumneavoastra, brokerul nu o trateaza cu tot respectul, atunci nici nu mai conteaza cat de "meserias" s-ar spune ca este.

Caci, fara indoiala, si despre brokeri, ca si despre doctori, circula povesti de succes si legende.

STIINTA ORDINELOR. Un test de profesionalism al brokerului este felul in care va asista sa alegeti tipul de ordin de tranzactie care va este potrivit. Formal, brokerul nu are voie sa va sfatuiasca anume ce actiuni sa cumparati. Si nici cum, cu ce fel de ordine s-o faceti, caci exista multe tipuri de ordine, inventate, de fapt, tot de brokeri, de-a lungul vremii.

Totusi, brokerul va asista numai prezentandu-va cu rabdare avantajele si dezavantajele unui tip sau al altuia de ordin.

Astfel, exista ordine "la piata", prin care se cumpara/ vand actiuni la pretul pietei, oricare ar fi. Acestea se executa imediat. Exista ordine "limita" care stabilesc o limita maxima a pretului de cumparare a actiunilor sau una minima - a pretului de vanzare.

Exista de fapt cam tot atatea tipuri de ordine cate tipuri de situatii si de psihologii de investitor s-au intalnit pe piata. Cine doreste sa le cunoasca mai mult este deja fascinat de perspectivele, dar si de riscurile acesteia.

CAMPIONII PIETEI DE CAPITAL
Cu exceptia Swiss Capital, SSIF-urile clasate in primele 10 dupa valoarea tranzactiilor de anul trecut pot opera in cont propriu. Peste 50% din tranzactii au fost realizate de primele 10. Raiffeisen Capital & Investment este lidera, cu o pondere de 8,4%, urmata de SSIF Broker (7,1%), ING Securities (6,3%), Alpha Finance Romania (6,2%) si BRD Securities (5,3%). Desi se afla pe locul 7, respectiv 10, BT Securities (a Bancii Transilvania) si BCR Securities confirma faptul ca societatile de brokeraj care fac parte din grupuri bancare au capatat suprematia. La "nebancare" se mai adauga doar Vanguard. Unul dintre avantajele de a lucra cu o SSIF "bancara" este desigur acela al transferurilor mai rapide, mai ales cand investitorul are propriile afaceri care produc sau/si cer bani.
×
Subiecte în articol: economic ordine