x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cazul Bloom - Arestarile continua

Cazul Bloom - Arestarile continua

de Adrian Mihai    |    19 Noi 2005   •   00:00
Cazul Bloom - Arestarile continua

Un oficial american, complicele lui Philip Bloom, a fost arestat. Reprezentantii Millennium BCP, care beneficiaza de consultanta la privatizarea BCR din partea firmei romanesti la care Bloom este asociat impreuna cu Bogdan Baltazar si cu Selena Parvulescu, nu comenteaza.

Oficialul american complice al lui Philip Bloom a fost arestat. Oficialii Millennium BCP nu comenteaza situatia. Millennium BCP beneficiza de consultanta din partea unei firme romanesti la care Bloom este asociat alaturi de Bogdan Baltazar si Selena Pirvulescu.

Robert J. Stein, complicele lui Philip Bloom, a fost arestat. El a fost angajat al Autoritatii provizorii a coalitiei in Irak si este acuzat ca din aceasta pozitie a acceptat plati ilegale de 546.000 de dolari pentru contractele in valoare de peste 13 milioane de dolari acordate anul trecut lui Bloom.

COMPLICELE. Stein a fost revizor si ofiter financiar pentru divizia din zona de centru-sud a Irakului in cadrul Autoritatii, desi fusese condamnat la inchisoare pentru frauda in anii ’90, afirma New York Times, in editia electronica. In functia ocupata in cadrul Autoritatii, el controla mai mult de 82 de milioane de dolari pentru proiecte de reconstructie a Irakului. Impreuna cu o retea de complici ale caror nume nu au fost publicate inca, Stein si sotia sa au primit mita in valoare de cel putin 200.000 de dolari lunar pentru a asigura acordarea unor contracte de constructii companiilor lui Bloom, potrivit documentelor de acuzare.

PEDEAPSA. Omul de afaceri Philip Bloom risca o pedeapsa maxima de la pana la 30 de ani de inchisoare, trei ani de libertate supravegheata si o amenda de 250.000 de dolari, daca va fi condamnat, a anuntat Departamentul Justitiei. Contestarea afacerilor desfasurate de Bloom continua si dupa obtinerea contractelor. Dupa ce Stein i-a acordat contractele lui Bloom, care a primit cel putin 3,5 milioane de dolari, lucrarile nici nu au fost executate in multe cazuri sau au fost de proasta calitate, afirma procurorii americani.

NU COMENTEAZA. Portughezii de la Millennium BCP au declarat ca nu vor face nici un comentariu pe aceasta tema. BBP, firma la care Bloom este partener alaturi de Bogdan Baltazar si Selena Pirvulescu, ofera consultanta bancii Millennium BCP in procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane.

SUCCESE
Unul dintre succesele cu care Bloom se lauda este privatizarea Phoenix Baia Mare, tranzactie de 38 de milioane de dolari. Realitatea e mai dura. Pentru pachetul de actiuni de 69,99% s-au platit 110.000 de dolari. Restul sumei reprezenta investitii si capital de lucru, bani ce au ramas, de fapt, in societate. Privatizarea a facut obiectul controalelor din partea Comisiei de privatizare a Senatului si APAS in 2001 si 2002. Unul dintre controale s-a lasat chiar cu o sesizare adresata de autoritatea de privatizare Ministerului Finantelor Publice. (Elena Stan)
×
Subiecte în articol: economic dolari bloom