x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CCR decide soarta creditelor în valută

CCR decide soarta creditelor în valută

de Giulia Anghel    |    07 Dec 2018   •   10:57
CCR decide soarta creditelor în valută
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Românii sunt tot mai împovăraţi de ratele pe care trebuie să le plătească la bănci. Nemaiputând să le achite, unii şi-au pierdut casele pentru care s-au îndatorat. Curtea Constituţională are pe masă primul dosar care pune la îndoială legalitatea împrumuturilor ipotecare în valută.

CCR trebuie să hotărască asupra excepţiei de neconstituţionalitate a art. 10, alin. 1 din Legea 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare, care stipulează că împrumutul poate fi acordat în lei sau în valută convertibilă, fapt ce intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, potrivit cărora moneda naţională este leul. Excepţia formează obiectul Dosarului 1170D din 27.03.2017, aflată pe rolul CCR, şi a fost ridicată în faţa Judecătoriei Bistriţa în cazul Nicoară Viorel Ionuţ.

Admiterea excepţiei va duce la procese

Implicaţiile admiterii excepţiei sunt foarte mari atât pentru bănci, cât şi pentru debitori. “Va fi o pandemie de procese în instanţă. Băncile vor încerca să calculeze împrumuturile la cursul zilei însă dacă creditarea va fi considerată ilegală, eu voi cere să se aplice schimbarea de la momentul împrumutului. Dacă însă se va face conversia la cursul din prezent, va însemna mai degrabă o prejudiciere a debitorilor, care vor avea de plătit încă o dată creditul”, ne-a explicat av.Adrian Cuculis.

În motivarea excepţiei, reclamantul spune că plăţile rezultate din contractul de credit ipotecar, adică plata iniţială a împrumutului efectuată de creditor, ratele lunare şi dobânda, plătite de debitor, nu sunt legale pentru că nu au fost stabilite în moneda naţională.

“Dacă o astfel de excepţie ar fi admisă, toate creditele în valută ar fi într-o situaţie neregulată. Deşi, teoretic, excepţia ar putea fi admisă, în realitate CCR va fi determinată să respingă excepţia, pe baza cutumei, ilegale, conform căreia creditele în valută nu numai că sunt premise, ci chiar obişnuite. Nicio altă monedă nu are putere circulatorie şi liberatorie decât leul, în ţara noastră, între rezidenţi”, este de părere şi av.Gheorghe Piperea.

“Dacă CCR admite excepţia se va declanşa un cataclism bancar pentru că toţi românii care au credite în franci sau euro, se vor întoarce la momentul T.0 şi vor solicita instanţei să realizeze conversia de atunci.” av.Adrian Mitroi, specialist drept bancar

 

×
Subiecte în articol: credite în valută