x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE a sistat plăţile pentru drumurile Elenei Udrea.

CE a sistat plăţile pentru drumurile Elenei Udrea.

de Elena Stan    |    21 Iun 2011   •   21:00
CE a sistat plăţile pentru drumurile Elenei Udrea.

Comisia Europeana a taiat finantarea mai multor proiecte gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului derulate prin Axa 2 a Programului Operational Regional (POR) – Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport dupa ce a constatat mai multe deficiente in urma misiunii de audit efectuata in Romania in perioada 28 martie-1 aprilie 2011. "In Raport, Co­mi­sia Europeana vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii pu­bli­­ce folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de se­lec­tie discriminatorii de catre auto­ri­ta­­tile contractante in selectia cons­truc­torilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari simila­re", potrivit unui comunicat al minis­te­rului. Comisia a cerut autoritatilor ro­mane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate cu beneficiarii Axei 2. "Comisia Europeana a propus autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrari adjudecate). Dupa aceasta etapa de verificare care se va des­fa­su­ra in lunile iulie-august 2011, auto­ri­ta­tile romane vor transmite CE con­clu­ziile verificarilor si propuneri de actiune. In urma reverificarii procedurilor de achizitie publica, pot fi pro­puse corectii financiare cuprinse intre 2% si 100% din valoarea proiectelor gasite cu deficiente", potrivit MDRT.

CE a transmis Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, Ra­portul preliminar al misiunii de audit, care a avut ca obiect verificarea unor proiecte finantate prin Axa 2, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dambovita-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slavesti-Ciolanesti-Zambreasca-Dobrotesti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov-Gru­iu, beneficiar CJ Ilfov, si moder­ni­za­rea infrastructurii de acces la zo­nele turistice cu potential demonstrat ale judetului Buzau, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzau-UAT Co­mu­na Me­reni. Ca urmare a defi­cien­telor con­statate, Comisia Europeana a transmis MDRT decizia de intrerupere a platilor intermediare pentru Axa 2 pana la indeplinirea ma­su­ri­lor cerute. In acelasi timp, CE a cerut Ro­ma­niei sa eficientizeze sistemul de management si control in domeniul achizitiilor publice, sistem in care ANRMAP si UCVAP sunt institutii nationale responsabile, mai arata ministerul. La sfarsitul lunii mai, Ele­na Udrea a pregatit terenul, de­cla­rand ca in cazul MDRT s-au consta­tat nereguli in derularea procedurilor la patru proiecte pe Axa 2, ea precizand ca se asteapta raportul oficial.

Udrea a subliniat ca dupa aprobarea proiectelor, banii pleaca de la mi­nister catre autoritatile locale, be­ne­­ficiarii care organizeaza licitatii. Ea a precizat ca, de multe ori, la acest nivel fie nu exista experienta in organizarea de licitatii, fie multe licitatii sunt "vizibil" directionate spre anumite firme.

Platile prin POR sunt sistate temporar
Banii pentru platile din Axa 2 a POR "nu sunt pierduti in acest moment", fiind vorba despre o sistare temporara a platilor pana cand Comisia Europeana primeste de la autoritatile romane "raspunsurile solicitate". "CE a acordat Romaniei un termen de doua luni pentru a oferi informatii despre aceste fonduri si despre managementul lor, iar la sfarsitul acestei perioade, in functie de concluziile trase pe baza raspunsurilor oferite de partea romana, comisia va decide ceea ce se va intampla in continuare. Acest lucru inseamna ca banii nu sunt pierduti in acest moment. Este vorba despre o sistare temporara a platilor pana cand comisia primeste raspunsurile soclicitate", a explicat Ton Van Lierop, purtator de cuvant al CE. Termenul de doua luni curge de la data la care autoritatile romane au primit scrisoarea de instiintare din partea CE, a precizat purtatorul de cuvant al CE.

Ponta vrea demisia Elenei Udrea
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca partidul sau va cere demisia ministrului Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, care, in opinia sa, este responsabila de sistarea fondurilor europene pentru infrastructura. "Vom cere in mod sigur demisia ministrului, pentru ca POR este gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale. Nu poti sa dai tot timpul vina pe altii, ca a fost Vasile Blaga sau alt­ci­neva inaintea ta. De doi ani o ve­dem mereu la televizor pe doamna Udrea taind panglici pe diverse drumuri si alte actiuni de acest gen. Acum, cand a venit nota de plata, nu poti sa te dai deoparte pur si simplu si sa spui ca nu e treaba ta. E foarte clar ca Ministerul Dezvoltarii a gestionat foarte prost acest program, iar daca exis­ta responsabilitati individua­le, indiferent de unde sunt ele, din partea oricarei persoane, de la pu­te­re, din opozitie, din structura teh­nica, acestia trebuie sa ras­pun­da, de aceea avem structuri ale statului", a declarat Ponta.

×