x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE: cheltuielilor bugetare vor depăşi 3,3% din PIB

CE: cheltuielilor bugetare vor depăşi 3,3% din PIB

de Adrian Stoica    |    23 Noi 2017   •   14:50
CE: cheltuielilor bugetare vor depăşi 3,3% din PIB
Sursa foto: bernadg/Getty Images/iStockphoto

Comisia Europeană a dat ieri un avertisment României pentru că nu a luat suficiente măsuri pentru corectarea abaterii de la obiectivul bugetar pe termen mediu şi estimează că este necesară o ajustare structurală de 0,8% din PIB în 2018.

Pentru că România nu a luat măsuri eficiente astfel încât ritmul nominal al cheltuielilor bugetare să nu depăşească 3,3% din PIB în 2017, conform recomandărilor formulate în iunie, CE a propus  Consiliului European să adopte o versiune revizuită a recomandării adresate ţării noastre pentru a-şi corecta abaterea bugetare, se arată într-un comunicat transmis ieri de Executivului comunitar. Potrivit Executivului comunitar, România urmează o politică fiscală prociclică pe fondul unei creşteri economice puternice, iar în absenţa unor măsuri eficace din partea ţării, “Comisia propune o recomandare revizuită privind o ajustare structurală anuală de cel puţin 0,8% din PIB în 2018”. În data de 13 octombrie 2017, autorităţile române au trimis la Bruxelles un raport cuprinzând acţiunile luate ca răspuns la recomandarea Consiliului din 16 iunie. "Având în vedere informaţiile furnizate de autorităţile române în raportul lor, precum şi prognozele de toamnă, Consiliul a ajuns la concluzia că România nu a luat măsuri eficiente pentru răspunde la recomandarea Consiliului din 16 iunie 2017", se arată în recomandările Comisiei Europene.
Comisia propune o recomandare revizuită privind o ajustare structurală anuală de cel puţin 0,8% din PIB în 2018.

Forul comunitar a recomandat, de asemenea, României să utilizeze toate câştigurile pentru reducerea deficitului bugetar, în timp ce măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătăţire de durată a structurii balanţei guvernamentale într-o manieră care să susţină creşterea economică. România trebuie să raporteze Consiliului European, în luna aprilie 2018, acţiunile adoptate ca răspuns la noile recomandări ale Comisiei Europene. Conform previziunilor economice de toamnă publicate la sfârşitul săptămânii trecute de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze şi mai mult până la 3,9% din PIB şi să ajungă la 4,1% în 2019.

CE estimează că economia românească ar urma să înregistreze un avans de 5,7% în 2017, în creştere semnificativă faţă de estimările cuprinse în previziunile din primăvară care indicau un avans al PIB de 4,3%.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana