x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce-i trece românului prin farfurie

Ce-i trece românului prin farfurie

de Elena Stan    |    12 Mar 2013   •   20:40
Ce-i trece românului prin farfurie
Sursa foto: Thinkstock

Scandalul cărnii de cal etichetată ca fiind de vită scade dramatic exporturile României cu astfel de produse
Scandalul internaţional al cărnii de cal în care a fost implicată şi România, deşi carnea nu a provenit de la producători locali, precum şi cel al laptelui infestat cu aflatoxină afectează producătorii şi procesatorii de la noi din ţară.

Potrivit preşedintelui federaţiei Pro Agro, Alexandru Jurconi, exporturile de carne de cal şi de vită tranşată au scăzut dramatic în ultima perioadă. “Vânzările de carne de cal, câte erau ele, 6.000-7.000 de tone, nu ne aşteptăm să se mai producă anul acesta. Sunt bani de care agricultura avea nevoie. Carnea de vită tranşată nu se mai exportă. Fiecare îşi pune întrebarea: dacă este carne de cal? Asta cu toate că vina nu a fost a noastră. În acest moment carnea de vită tranşată din România nu se mai exportă aproape deloc”, a declarat Alexandru Jurconi. El a arătat că, deşi carnea de cal este cerută pe pieţele externe, nimeni nu mai are curajul pe plan local să creeze un lanţ de aprovizionare şi export pentru aceasta, după ce în multe state europene a fost descoperită, în ultimele săptămâni, carne de cal prezentată drept vită. Jurconi a spus că în prezent nu se mai exportă deloc carne de cal tranşată, iar cea mai mare cerere pentru aceasta venea din Franţa şi Italia. România a fost în ultimii ani unul dintre cei mai mari exportatori de carne de cal la nivel mondial, înregistrând în anul 2011 exporturi în valoare de 13,1 milioane euro, faţă de 10,8 milioane euro în anul anterior. În 2009, aceste exporturi s-au cifrat la 7,9 milioane euro, faţă de 8,4 milioane euro în 2008, respectiv 7,7 milioane euro în 2007. Principalele pieţe de export au fost anul trecut Belgia, Bulgaria, Italia şi Polonia.

Lapte cu aflatoxină
Nici nu s-a terminat bine scandalul cărnii de cal, că România se confruntă cu o altă problemă. O cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă, la sfârşitul săptămânii trecute. “Sunt câteva situaţii de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conţine aflatoxină. S-a identificat şi un procesator din România cu lapte cu aflatoxină”, explica, joi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Oficialul nu a dorit să facă publice cantitatea de lapte infestată şi nici zona în care a fost descoperită. Fostul ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur spune că “bâlbâielile autorităţilor şi în special declaraţiile acestora” privind laptele riscă să afecteze grav producătorii şi procesatorii din România şi că ANSVSA trebuie să transmită informaţii clare şi credibile în scandalul laptelui infestat. ANSVSA a anunţat, luni, că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

Macrou infestat cu paraziţi

Sfârşitul lunii februarie a adus în atenţia autorităţilor de la noi din ţară o nouă alertă. Peste 80 de tone de macrou congelat, cu origine Insule Feroe, infestat cu paraziţi au fost retrase de la comercializare de pe piaţa românească. “În data de 27 februarie 2013, în urma recoltării de probe de către inspectorii DSVSA Maramureş şi a efectuării examenului parazitologic, s-au depistat larvele nematodului Anisakis pe viscerele abdominale”, potrivit unui comunicat al ANSVSA. Reprezentanţii ANSVSA precizează că peştele eviscerat nu prezintă pericol pentru sănătatea publică. “Macroul congelat, descoperit ca fiind infestat cu parazitul Anisakis, nu este periculos pentru sănătate, deoarece larvele parazitului sunt moarte şi nu produc simptomatologie la om, a declarat miercuri prof.univ.dr. Iustin Cosoroabă de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Banat” din Timişoara, citat de Agerpres.

Tarte cu materii fecale
Gigantul suedez de mobilă Ikea a anunţat la începutul luni martie că va retrage din restaurantele sale cu autoservire din 23 de ţări tarte în care autorităţile sanitare chineze au descoperit bacterii care sunt în general dovada unei contaminări cu fecale, relatează AFP. România s-a aflat printre cele 23 de state din care Ikea a retras tartele cu migdale, infestate cu materii fecale. În plus, la sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie, Ikea a retras de la vânzare, în 25 de ţări, chiftele de carne, după ce s-a descoperit că acestea conţineau carne de cal.

×