x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce măsuri va lua UE pentru limitarea recesiunii care va urma pandemiei cu coronavirus

Ce măsuri va lua UE pentru limitarea recesiunii care va urma pandemiei cu coronavirus

15 Mar 2020   •   19:30
Ce măsuri va lua UE pentru limitarea recesiunii care va urma pandemiei cu coronavirus
Sursa foto: pixabay.com

Uniunea Europeană a dezvăluit recent o serie de măsuri menite să amelioreze recesiunea care se profilează în acest an din cauza pandemiei de coronavirus, anunță Bloomberg.

Blocul comunitar va înfiinţa un fond de investiţii „corona” de 37 de miliarde de euro. Aceasta va fi constituit din rezervele neutilizate din bugetul UE, fonduri iniţial menite să ajute regiunile mai sărace şi care pot fi acordate imediat pentru a ajuta sectoarele nevoiaşe.

Fondul propriu de investiţii al UE poate fi utilizat pentru a garanta împrumuturi de 8 miliarde de euro către 100.000 de întreprinderi mici şi mijlocii. Companiile afectate vor putea întârzia rambursarea creditelor existente.

Comisia Europeană va folosi la maximum flexibilitatea pe care o oferă regulile fiscal-bugetare din tratatele europene pentru a asigura suficienţi bani companiilor lovite puternic de criză. Executivul comunitar a spus că măsurile luate de ţări pentru a ameliora impactul economic al coronavirusului nu vor fi luate în considerare în evaluarea deficitelor.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a afirmat că va "cere ca acele cheltuieli care sunt legate direct de combaterea epidemiei de coronavirus să nu fie luate în calcul la execuţia bugetară". Bugetul pe 2020 al României prevede un deficit de 3,6%, peste limita de 3% din tratatele europene.

Comisia va permite guvernelor naţionale libertate de decizie în privința modului în care sunt ajutate companiile și promite să se mişte rapid în aprobarea subvenţiilor pentru salarii, plăţi de impozite şi compensaţii pentru companii. Va oferi sprijin pentru lichidităţi pentru întreprinderile mici şi, posibil, şi pentru bănci.

Nu este exclus ca „băncile perfect sănătoase” să aibă nevoie de ajutoare de stat din cauza crizei actuale. Asta înseamnă că ţările ar putea oferi ajutoare creditorilor evitând, toate consecinţele regulilor care se aplică, în mod normal, în cazul bail-in-urilor sau restructurărilor. Acest lucru ar putea ajuta băncile care suferă de daune cauzate de virus, fără a afecta investitorii.

Executivul UE este pregătit să recomande declanşarea unei aşa-numite „clauze generale de evadare”, în caz de declin sever în regiune. Aceasta ar putea acomoda o politică fiscală mai expansionistă pentru întregul bloc.

Pentru a reduce impactul asupra angajaţilor şi a ajuta la păstrarea locurilor de muncă, va promova scheme de lucru pe timp scurt, programe de „perfecţionare” şi „redimensionare” şi va accelera pregătirea unei propuneri legislative pentru un sistem european de reasigurare a şomajului.

Companiile aeriene vor fi eliberate până la 30 iunie, cel puţin, de la obligaţia de a folosi sloturile aeroporturilor, o prevedere prin care societățile operau cursele chiar dacă nu aveau niciun pasager în avioane. Comisia a recomandat renunţarea timp de patru luni, începând cu 1 martie, la această obligaţie.

Mediafax

×
Subiecte în articol: coronavirus ue masuri recesiune