x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce modifică din Statutul BNR inițiativa legislativă Dragnea-Șerban?

Ce modifică din Statutul BNR inițiativa legislativă Dragnea-Șerban?

de Dan Constantin    |    28 Feb 2019   •   17:59
Ce modifică din Statutul BNR inițiativa legislativă Dragnea-Șerban?

Proiectul repatrierii aurului din rezerva BNR vizează modificări la legea 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale. Între atribuțiile principale ale BNR, Legea 312/2004 stabilește „administrarea rezervelor internaționale ale României”. Inițiativa legislativă Dragnea-Șerban propune modificări la Capitolul VII din lege „Operațiuni cu aur și active externe.”

Repatrierea aurului , potrivit proiectului de lege modifică art 30, la care titlul,,Rezerve internaționale” devine „Rezerve”  și art 31 care devine cu titlul „Administrare rezerve” în loc de „Administrare rezerve internaționale”. Faptul că proiectul fixează strict nivelul de 3 la sută din rezerva de aur a BNR care poate fi plasată în străinătate pentru operațiuni limitează drastic prerogativa băncii centrale în privința administrării rezervei internaționale a României .

La 31 ianuarie 2019, rezerva valutară era de 31,922 miliarde euro . Stocul de aur era format din 103,7 tone , evaluat la 3,843 miliarde euro. Aceste două componente formează rezervele internaționale  care erau de 35,765 miliarde euro.

×