x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce se ascunde în spatele dobânzii zero de la carduri

Ce se ascunde în spatele dobânzii zero de la carduri

de Daniela Ivan    |    08 Feb 2016   •   08:19
Ce se ascunde în spatele dobânzii zero de la carduri
Sursa foto: Brand X Pictures/Getty Images

Rate cu dobândă zero la magazinele partenere şi, mai nou, oriunde în lume. Primeşti înapoi pe card o parte din banii cheltuiţi, rate fixe, discounturi la parteneri, promoţii atractive, aşa îşi atrag băncile clienţii pentru cardurile de credit. Ce nu spun bancherii este că orice abatere de la aceste facilităţi, cum ar fi scoaterea banilor de la ATM sau întârzierea cu o zi a ratelor, este urmată de dobânzi şi comisioane uriaşe.

Citeşte şi Nici anul acesta nu vom plăti impozitele de acasă

Tot mai mulţi români, în special din oraşele mari, folosesc carduri de credit pentru a-şi lua plasme, smartphone-uri, tablete sau îmbrăcăminte din centrele comerciale care permit plata cu aceste instrumente. Nu este rău, însă, înainte de a face plata cu cardul, oamenii trebuie să întrebe clar comerciantul dacă acceptă rate cu dobândă zero şi câte astfel de rate.

Citeşte şi Infractorii cibernetici îţi fură banii din cont cu acceptul tău

Asta pentru că dacă magazinul nu bifează din start că aceste cumpărături sunt cu dobânzi zero, se intră automat pe varianta cu dobânzi exorbitante. Acestea variază între 13%-27% în condiţiile în care dobânda la un credit de nevoi personale, luat pe un an, nu trece de 10%. Deşi indicatorul de referinţă pentru împrumuturile în moneda naţională, Robor la 3 luni, este acum la minim istoric, cardurile de credit au rămas cu dobânzi exagerate.

Citeşte şi Cardurile bancare pot reduce economia subterană

Concret, cine cumpără un produs de 4.000 de lei cu credit fără să beneficieze de dobânzi zero va trebui să dea înapoi băncii, într-un an, în plus faţă de suma luată, între 520 şi 1.080 lei, după caz, în funcţie de bancă. Iar, dacă achită acelaşi produs, tot într-un an, cu bani luaţi dintr-un credit de nevoi personale va returna băncii în plus între 260-600 de lei, în funcţie de bancă.

Atenţie la retragerile de numerar de la bancomate

Şi scoaterea banilor de la ATM costă mult şi nu este indicată. Dobânda pentru această operaţie variază de la bancă la bancă şi este de minimum 17 % şi de maximum 27,6%. Deci cine scoate de pe un card de credit 1.000 de lei va da înapoi între 1.170 şi1.276 de lei, după caz.

Citeşte şi Creditele se ieftinesc

În plus, va achita un comision de retragere de la bancomat care variază între 1 şi 3% din sumă dacă face retragerea la un bancomat care aparţine băncii care a emis cardul sau va achita aceleaşi procente plus un alt comision cuprins între 2,5 şi 5 lei dacă va utiliza ATM-ul altei bănci.

Citeşte şi Cât de costisitoare sunt drumurile la bancomat

O altă problemă este legată de penalizările de întârziere. Cardurile de credit au o sumă minimă lunară care trebuie achitată şi care reprezintă, de regulă, 5% din datorie. În cazul în care aceasta nu este achitată la timp, clientul este penalizat, băncile având fiecare o formulă proprie după care calculează aceste penalizări. Este vorba despre 20-30 de lei pentru fiecare lună de întârziere sau de un procent de 15-36% pe an.

Citeşte şi Modă SF. Banca digitală a ajuns și la noi

La sfârşitul lunii septembrie 2015 existau în România 2,4 milioane de carduri de credit, în creştere cu 95.000 faţă de sfârşitul lunii martie a aceluiaşi an, potrivit datelor Băncii Centrale.

Citeşte şi Ce credite alegem: cu rate fixe sau variabile?

Cardurile de credit încep să devină al doilea instrument de plată al clienţilor, după cele de salariu. Toate cardurile de credit au un grad de tranzacţionare noncash mare, de peste 80%. Dana Demetrian, vicepreşedinte BCR

Citeşte şi Datornicii, lăsaţi de izbeliște. Cinci legi, niciuna aplicabilă

Deţinătorii lor au efectuat plăţi de 1,68 miliarde de lei în trimestrul trei din 2015, în urcare cu 2,8 milioane de lei faţă de primul trimestru al anului trecut.


 

×
Subiecte în articol: carduri dobanda bănci credite