x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce se întâmplă cu banii de pensii

Ce se întâmplă cu banii de pensii

de Daniela Ivan    |    30 Iun 2017   •   11:45
Ce se întâmplă cu banii de pensii
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Statul a pus ochii pe cele 33 de miliarde de lei care s-au strâns în conturile salariaţilor care au contribuit la pensiile private obligatorii. Pilonul II se va desfiinţa, iar cei 6,8 milioane de români care au partcipat la aceste fonduri de peensii vor fi puşi să aleagă între două rele. Fie  să obteze pentru pensia de la stat (Pilonul 1) fie pentru cea privată obţională (Pilonul III).

Anunţul legat de desfiinţarea Pilonul II de pensii a fost făcut de Ionuţ Mişa, noul ministru al Finanţelor, ieri, după audierile din Parlament. " Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze. Practic vor opta între posibilitatea de a le administra statul aceşti bani şi a le oferi o pensie la sfârşitul stagiului de cotizare sau să fie un privat care face acest lucru ", a spus Mişa. Problema este că oamenii vor trebui să aleagă între stat, care le varsă banii într-o oală comună pe care o gestionează după principiul solidarităţii şi pilonul 3 care nu este garantat, adică banii pot fi oricând pierduţi.

Anunţul a avut efecte devastatoare pe Bursă. Indicele BET, care măsoară evoluţia principalelor 12 acţiuni listate la bursă, a scăzut cu 2,72%, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor din energie, s-a prăbuşit cu 3,26%. Fondurile de pensii au fost unul dintre cumpărătorii cei mai mari și mai constanți de acțiuni românești.

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost întrebat, ieri, înainte de a se da votul de învestitură pentru Cabinetul Tudose, despre desfiinţarea pilonului II de pensii şi a răspuns sec: „O prostie!”.

×
Subiecte în articol: bani pensii