x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cea mai gravă criză energetică după 1984

Cea mai gravă criză energetică după 1984

de Valentin Gros    |    18 Ian 2019   •   09:28
Cea mai gravă criză energetică după 1984

Sistemul energetic naţional se află în cea mai acută criză din ultimii 35 de ani. Complexul Energetic Oltenia (CEO), care asigură peste 20% din energie necesară României, a închis joi dimineaţă un grup la centrala Rovinari, din lipsa cărbunelui. Premierul a cerut serviciilor de informaţii să verifice importurile de energie cu preţuri foarte mari, pe fondul grevei minerilor din Oltenia.

CEO se confruntă de vinerea trecută cu o grevă a minerilor care a dus la sistarea activităţii în toate carierele de lignit. Ministrul Energiei, Anton Anton, s-a deplasat la Târgu Jiu pentru a discuta situaţia cu administraţia Complexului şi cu liderii sindicali, iar premierul Viorica Dăncilă a anunţat o serie de măsuri de urgenţă. „Am solicitat tuturor structurilor de siguranţă naţională informaţii legate de această situaţie extrem de gravă şi verificarea celor apărute în spaţiul public privind achiziţii de energie din alte ţări la preţuri foarte mari, astfel încât să ne lămurim foarte clar dacă există vreo legătură între acest blocaj şi dorinţa unora de a face speculaţii pe spatele românilor”, a declarat Dăncilă.

Grupul închis la Rovinari nu avea posibilitatea să stocheze cărbune în centrală. Potrivit Transelectrica, acesta ar trebui repus în funcţiune pe 21 ianuarie. Alte două grupuri, la centralele Işalniţa şi Turceni, au fost pornite pentru a compensa deficitul de producţie. La rândul său, Complexul Energetic Hunedoara a anunţat joi că mai are cărbuni pentru maxim două zile.

Pe de altă parte, Hidroelectrica nu poate suplini din producţia proprie o eventuală închidere totală a Complexului Energetic Oltenia, din cauza debitelor foarte scăzute ale râurilor, după cum a directorul general declarat Bogdan Badea

Atunci şi acum

O situaţie similară a mai fost semnalată în 1984, când Ceauşescu a decretat starea de urgenţă în sistemul energetic şi a introdus regimul militar în acest domeniu. Ioan Avram, ministru al Energiei în perioada 1984-1986, face o comparație a crizelor din sistemul energetic din 1984 și 2019. “În decembrie 1984, când s-a introdus sistemul militarizat în sistemul energetic, producția de cărbune din cariere era de 50 milioane tone anual”, a declarat Avram, pentru Jurnalul. Potrivit fostului ministru, producția de energie electrică era asigurată de o capacitate de 12-13.000 MW, iar consumul planificat era cu circa 1.000 MW mai mare. Deficitul de energie se compensa cu un import de circa 200 MW de la URSS, restul prin reduceri de consum.

“Acum, producția de cărbune în cariere este de circa 18-20 milioane tone anual, dar nu se realizează conform programului. Consumul de energie electrică s-a redus la circa 8-9.000 MW, dar capacitățile de producție disponibile sunt cu circa 1.000 MW mai mici”, a mai spus Ioan Avram.

Paradox: ieftinire la bursă

Paradoxal, preţul energiei electrice pe piaţa bursieră spot a scăzut cu 26%, până la o medie de 375 lei/MW (livrare vineri), de la 507 lei/MWh (livrare joi), record istoric înregistrat după mai multe zile de creştere. Debitele Dunării şi ale râurilor sunt în creştere, iar meteorologii au emis avertizări de intensificări ale vântului, astfel că ne putem aştepta la o mărire a producţiei la Hidroelectrica şi în sectorul eolian.

 

×
Subiecte în articol: criza energetica