x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ceartă pe legea salarizării unice

Ceartă pe legea salarizării unice

20 Aug 2009   •   00:00
Ceartă pe legea salarizării unice
Sursa foto: Dragos Stoica/Jurnalul Naţional

Legea unică a salarizării scârţâie din toate încheieturile şi provoacă mai multe probleme decât rezolvă. De la diferenţele marcante între diversele categorii bugetare şi orele suplimentare care se plătesc diferit între diverse categorii de bugetari şi până la primele de vacanţă care sunt prevăzute la unii dar nu la alţii, legea salarizării este contestată de mai toate categoriile sociale.



Actualul proiect al Legii unice a salarizării elimină importanţa meritului personal şi determină apariţia unui sistem de salarizare nestimulativ, consideră Federaţia "Solidaritatea Sanitară".

"Legea unică de salarizare stabileşte o ierarhie bazată predominant pe vechimea în muncă şi nu pe valoarea personală, gradaţiile, în cadrul fiecărui grad sau treaptă profesională, acordându-se în funcţie de treptele de vechime în muncă iar avansarea în grade sau trepte profesionale făcându-se tot în funcţie de vechimea în muncă. În felul acesta sunt blocate oportunităţile de carieră bazate pe merit în sistemul bugetar, tot sistemul fiind centrat pe prezumţia de experienţă ce derivă din vechimea în muncă" precizează Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei, într-un comunicat.

PREA PUŢIN
"În anumite cazuri, salariaţii care au studii superioare efectuate au coeficienţi de creştere a salariilor de 1,80 sau 1,70, ceea ce este în contradicţie cu prevederile contractului colectiv de muncă. Acesta precizează că pentru angajaţii cu studii superioare salariul este de două ori mai mare faţă de salariul minim pe economie, ne-a precizat Rotilă.

Sindicaliştii din sănătate arată că un medic primar, care este la apogeul carierei sale, dintr-un spital de urgenţă - unde mai are şi câteva sporuri incluse, are un coeficient de 5,10. La salariul minim de 600 de lei din acest moment, doctorul în cauză ar avea un salariu de 3.060 lei. Acesta este considerat prea mic având în vedere că medicii sunt vârf de ierarhie.

UNII DA, ALŢII BA
"Nu sunt numai probleme de coeficienţi, noi vrem să ştim evoluţia salariului minim pe economie în următorii 4 ani, apoi am fi vrut să fie clarificat care e salariul minim până la aplicarea legii" ne-a precizat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, care a precizat că el discută de proiectul dat de Ministerul Muncii miercurea trecută, pe 12 august. "Guvernul leagă orice creştere de salariu şi orice posibilitate de avansare profesională de fondurile bugetare acordate fiecărui sector, alocări realizate de un sistem politic clientelar" spune şi Rotilă.

În plus, Hossu spune că pentru diferite categorii bugetare orele suplimentare se plătesc diferit, de la 100%, la 50% în unele sectoare, în vreme ce în alte locuri procentul e variabil. De asemenea, şi prima de vacanţă este prevăzută în anumite părţi, dar nu la alţii.

"Legea unică de salarizare este unică doar cu titlul, ea preluând şi menţinând diferenţe marcante între diversele categorii bugetare" menţionează Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România, care ameninţă cu suspendare discuţiilor.




Peste 100.000 de români vor primi salarii mai mari după aplicarea Legii salarizării unice, potrivit lui Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.


Salariile profesorilor, reduse cu 25% faţă de nivelul actual
Profesorii ar putea să aibă salarii mai mici cu cel mult 25% faţă de cele pe care le primescîn acest moment, o dată cu aplicarea noii Legi a salarizării unice, conform reprezentanţilor Federaţiei Educaţiei Naţionale. "După ajustările făcute de social-democratul Marian Sârbu şi de subalternul său Valentin Mocanu, salariile celor din învăţământ vor fi, începând cu 1 ianuarie 2010, mai mici cu până la 25% faţă de actualele salarii.

Întregul învăţământ preuniversitar este "îngrămădit" între coeficienţii 1,3 şi 4,1 (adică la baza piramidei salariale şi nu spre vârful ei, aşa cum a promis Guvernul prin Acordul asumat la data de 5 mai 2009). Întrucât Codul educaţiei, la Capitolul "Salarizare", precizează clar că aceasta se face în conformitate cu noile prevederi ale Legii unitare de salarizare, Federaţia Educaţiei Naţionale declară că nu este de acord cu această nouă încercare de înmormântare a educaţiei", a declarat Constantin Ciosu, secretar general al Federaţiei Educaţiei Naţionale.

Astfel, conform proiectului Legea salarizării unitare, prin noile propuneri ale Ministerului Muncii, cel mai mare salariu o sa fie al unui profesor cu gradul didactic I, cu peste 40 de ani vechime, care o să aibă 2.460 de lei. În acelaşi timp, un învăţător debutant nu va depăşi 600 de lei, mult sub ceea ce are în acest moment, după cum spune şi Liviu Marian Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Mai exact, învăţătorul debutant o să aibă cu 188 de lei mai puţin decât acum. De altfel, învăţătorul debutant va avea, conform noii grile, un salariu mai mic decât un muncitor calificat. Eugenia Mihalcea


Cu cât vor creşte salariile
5146-99800-11.jpg

Modificări noi
"Luni am făcut o solicitare Ministerului Muncii pentru a ne pune la dispoziţie proiectul. Ni s-a răspuns că azi (ieri - nr) Guvernul va modifica grilele în şedinţa de Guvern, aşa că nu ne pot prezenta proiectul" a precizat pentru Jurnalul Naţional Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS). El a adăugat că doreşte o analiză de impact. "Guvernul României a generat confuzie şi instabilitate prin grilele modificate şi aruncate pe sub uşă" a spus Costin. "Nu cred să existe o «ultimă formă», deoarece Guvernul operează cu mai multe variante în mod intenţionat" a acuzat şi Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".

×