x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CEC ramane banca de stat

CEC ramane banca de stat

de Vali Blanaru    |    22 Dec 2006   •   00:00

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) nu se mai vinde. Comisia pentru privatizarea CEC a refuzat oferta financiara imbunatatita depusa de catre National Bank of Greece n valoare de 560 milioane euro. OTP Bank Ungaria s-a retras din cursa, in ultimul moment, si nu a mai depus oferta financiara imbunatatita.

OFERTa SLABa. „Decizia unanima a Comisiei de privatizare a CEC a fost stoparea procesului de privatizare conform prevederii din strategia de privatizare", a declarat, azi, ministrul finantelor si presedintele Comisiei, Sebastian Vladescu. Acesta a descis singura oferta financiara imbunatatita depusa de catre National Bank of Greece. „Pretul oferit a fost in jur de 560 milioane de euro pentru pachetul de actiuni de 69,9%. Suma este sub ceea ce ne-am asteptat si sub multiplicatorul oferit in cazul BCR...In urmatorii doi ani procesul nu va mai fi reluat", a precizat Vladescu. Valdescu va prezenta n sedinta de Guvern solutii pentru imbunatatirea managementului bancii. „Vom propune guvernului astazi (vineri n.n.) mai multe masuri care tin de cresterea capitalului social, management, restructurare si vom lua o decizie dupa sarbatori", a spus Vladescu.

ALTa STRATEGIE. Statul romăn nu va renunta la ideea de a privatiza CEC, dar, dupa cum a mentionat ministrul finantelor, procesul va fi reluat pe alte baze. "Si in cazul BCR primele incercari au fost nereusite, dar dupa ce s-au facut aliante strategice, dupa cătiva ani, rezultatul a fost cel pe care il cunoasteti", a afirmat Vladescu. Nefinalizarea procesului de privatizare a fost cauzata, potrivit ministrului finantelor, de lipsa de interes din piata bancara pentru achizitii si de pozitia mai putin solida a CEC din ultima vreme.

AVEREA. CEC este banca romăneasca cu cele mai multe agentii (1.397) si se plaseaza pe locul opt in clasamentul activelor, care au atins la finele lunii septembrie, 6,12 miliarde lei (1,73 miliarde euro). Cota de piata dupa active era, dupa primele noua luni ale anului, de 4%, insa este continua scadere in ultimii ani. In 2000, CEC-ul avea o cota de piata de aproape 10%. CEC a afisat, la finele lunii august, un profit brut de 30 milioane lei (8,5 milioane euro).

Insa dincolo de cifre, CEC reprezinta, pentru multi romăni, o marca puternica. Banca, fondata in anul 1864, in perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, este cea mai veche institutie bancara din Romănia. In perioada regimului comunist, banca a ramas singura banca de "retail" din Romănia, fiind singura institutie la care populatia isi putea pastra economiile. Dupa 1990, banca a trebuit sa faca fata competitiei, insa a pastrat, păna de curănd, un atu important: depozitele erau garantate de stat.

×
Subiecte în articol: economic bancă