x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cehii cumpara Electrica Oltenia

Cehii cumpara Electrica Oltenia

05 Apr 2005   •   00:00

Grupul ceh CEZ va investi 151 milioane de euro pentru a ajunge actionarul majoritar al Filialei Electrica Oltenia. Prin finalizarea acestei tranzactii, iese din stapanirea statului a patra dintre cele opt filiale ale Electrica SA.



  • de ADRIAN N. IONESCU

  • TRANZACTIE. Ministrul Seres si directorul Coroiu se gandesc deja cum sa vanda Filiala Muntenia Sud
    Cehii vor vira in conturile Electrica 47,4 milioane de euro pentru pachetul de 24,62% din capitalul social al Filialei Electrica Oltenia si alte 103,6 milioane de euro pentru actiunile nou-emise, printr-o majorare de capital, astfel incat sa-si creasca participatia la 51%, potrivit contractului semnat ieri de Nicolae Coroiu, directorul general al Electrica SA, si Martin Roman, presedintele CEZ.

    PRETURI. Potrivit reprezentantilor MEC, cehii vor plati, practic, 54 euro/MWh furnizat de Electrica Oltenia, pretul platit de E.ON fiind de 62 de euro/MWh la Electrica Moldova. ENEL s-a angajat la 52 de euro/MWh furnizat prin Electrica Banat si la 39 de euro/MWh prin Electrica Dobrogea. Filiala Oltenia este una dintre cele mai mari societati de distributie si furnizare a energiei electrice din cele opt detinute de Electrica. Anul trecut, filiala a realizat 16% din cifra de afaceri a companiei-mama si, potrivit unor date preliminare, profitabilitatea acestor vanzari a fost de 6,5%. Reteaua societatii este de 52.716 kilometri si deserveste judetele Arges, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti, Teleorman si Valcea, prin sapte sucursale teritoriale.

    CUMPARATORUL. Grupul CEZ cuprinde 99 de companii cu peste 18.000 de angajati, printre care trei societati de distributie a electricitatii in Bulgaria. Este producatorul de energie dominant pe piata ceha, vanzand, in 2003, 69.000 GWh, mai mult decat consumul total anual al Romaniei si are venituri anuale de peste 2,6 miliarde de euro.

    ×
    Subiecte în articol: economic electrica