x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cei 200 care scormonesc pământul României. Ce rezerve mai avem în sol şi subsol

Cei 200 care scormonesc pământul României. Ce rezerve mai avem în sol şi subsol

de IncomeMagazine    |    19 Noi 2012   •   11:12
Cei 200 care scormonesc pământul României. Ce rezerve mai avem în sol şi subsol
Sursa foto: Crusitu Robert/Getty Images/iStockphoto

Companiile care sapă în România după diverse resurse naturale învârt annual afaceri care echivalează cu 4,8% din PIB. La rândul său, statul încasează venituri din redevenţe, mai mari sau mici. Cea mai mare contribuţie vine de la societăţile care exploatează rezervele energetice, Petrom şi Romgaz. Sursele exploatabile cu tehnologiile de azi sunt estimate undeva în jurul valorii de 2.100 miliarde de lei, la care se mai adaugă 2,5 milioane de lei pe zi, cât reprezintă debitul maxim de ape minerale. România dispune încă de bogăţii importante în subsol, fapt ce o plasează în primele cinci ţări de pe continent. Companiile prezente în sectorul de exploatare au capital privat, însă statul este bine înfipt în zona resurselor energetice, în special la gaze naturale, la cărbuni şi uraniu, dar şi la ape minerale sau sare.

Bogăţiile solului şi subsolului sunt exploatate în acest moment de aproape 200 de companii, a căror cifră de afaceri urcă undeva la 28 de miliarde de lei anual, ceea ce reprezintă echivalentul a 4,8% din PIB, mai mult decât bugetele unor ministere precum cel al Educaţiei sau al Sănătăţii. Marea majoritate a societăţilor vin din mediul privat şi activează cu precădere în zonele de exploatare a rocilor pentru construcţii.

În ceea ce priveşte resursele energetice, situaţia diferă considerabil, pentru că nu există decât foarte puţini actori şi unul din ei este însuşi statul. Cele mai mari afaceri se fac în sectorul de extracţie a petrolului şi a gazelor naturale, precum şi în mineritul carbonifer. În cap de listă se situează OMV Petrom, companie privatizată cu mare tam-tam în 2004, care deţine monopolul producţiei de petrol şi care controlează, alături de Romgaz Mediaş, firmă de stat, producţia de gaze naturale. Cu o activitate integrată, ce pleacă de la exploatarea resurselor şi trece prin rafinare şi se încheie cu distribuţia de carburanţi, Petrom realizează afaceri anuale în creştere, iar ultimele rezultate au consemnat 16,5 miliarde de lei la cifra de afaceri şi 3,68 miliarde de lei la profitul net. Oficialii companiei susţin că investesc anual peste un miliard de euro, iar mare parte din bani merge în sectorul de explorare şi producţie, conform strategiei impuse de acţionarul majoritar de la Viena, OMV.

Zona de mişcare a companiei cuprinde aproape toată ţara, mai puţin Ardealul, stăpânit de „autohtonul” Romgaz. Câmpurile forte se situează în Valea Prahovei, Oltenia, vestul ţării, Moldova şi platoul continental al Mării Negre. Anul acesta, s-a descoperit o pungă importantă de gaze naturale în apele adânci ale mării, fapt ce poate duce la o creştere cu 50% a rezervelor certe ale României, în cazul în care valorile vor fi confirmate.

Concurentul principal, Romgaz, se află în mâna statului şi reprezintă cea mai performantă companie a sa din punct de vedere al profitabilităţii (un miliard de lei net în 2011 ). Câmpurile sale importante sunt situate în Ardeal, Oltenia şi în zona Bărăganului.

Citeste intreaga analiza pe incomemagazine.ro

Citeste si
Explozia angajărilor. Firmele care şi-au sporit numărul de de salariaţi în criză

„Băieţii isteți” şi fantomele de pe calea ferată. PROFIT ÎN CRIZĂ DIN SUBVENŢIILE DE STAT
Noua goană după aur
Angajare sigură, salarii de mii de euro. Companie din UE caut român

 

×
Subiecte în articol: resurse petrom petrol sare gaze naturale