x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cei care nu au cotizat la pensii ar putea să plătească retroactiv, pentru ultimii cinci ani

Cei care nu au cotizat la pensii ar putea să plătească retroactiv, pentru ultimii cinci ani

21 Oct 2010   •   00:00

Românii care, indiferent de motiv, nu au cotizat la sistemul de pensii ar putea să aibă dreptul să o facă retroactiv, dar doar pentru ultimii cinci ani. Ministerul Muncii a elaborat o propunere legislativă conţinând sumele pe care aceştia ar trebui să le plătească pentru a avea pensie.

"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contribuţiei de asigurări sociale, pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. (...) Perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea în sistemul public de pensii, cu plata corespunzătoare a contribuţiei de asigurări sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculaţi de la data încheierii contractului de asigurare socială", se arată în proiectul de act normativ propus de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, citat de Mediafax.

Baza lunară de calcul a sumelor datorate de cei care vor să plătească retroactiv pentru ultimii ani şi să beneficieze astfel de vechime în plus la pensie este valoarea unui salariu minim brut pe ţară, garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare din perioadele pentru care se solicită asigurarea în sistemul public de pensii.

Cei interesaţi trebuie să plătească între 27,5 şi 31,5% din valoarea salariului lunar minim brut pe ţară, aşa cum a fost el reglementat prin acte normative din 2005 şi până acum, sumă care va fi "actualizată" cu indicele de inflaţie.

×
Subiecte în articol: economic