x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cei mai bine plătiţi români vor să plece din țară

Cei mai bine plătiţi români vor să plece din țară

de Giulia Anghel    |    22 Mai 2019   •   08:57
Cei mai bine plătiţi români vor să plece din țară

Cele mai mari salarii din România le au astăzi programatorii, șoferii de tir și contabilii. Cu toate acestea, deşi au venituri mult peste medie, similare ori chiar peste cele din statele dezvoltate, două treimi din experții digitali vor să plece în străinătate, sau chiar au făcut acest pas. Însă nu doar aceștia decid să meargă în altă parte. Și șoferii de tir sunt căutați în țările europene unde li se fac oferte tentante. Motivele pentru care aleg să plece sunt legate îndeosebi de carieră și beneficiile extrasalariale, dar și de relațiile de muncă și viața personală.

În clasamentul câștigurilor salariale domină sectorul IT, unde veniturile au ajuns în luna martie la 7.491 de lei, ceea ce înseamnă mai mult decât dublu față de media nominală netă de 3.075 de lei, potrivit datelor INS.

1.752 lei este salariul în turism, cel mai mic din ţară

Însă un programator cu experiență de peste zece ani în domeniu poate să depășească 3.000 de euro. La polul opus sunt salariile din turism, care abia trec de 1.700 de lei.

Programatorii, răsfățații angajatorilor

Cu toate că sunt bine plătiți, între 55% și 70% dintre specialiștii în tehnologia informației vor să lucreze în afara țării ori deja au luat această decizie, arată un studiu realizat de Botson Consulting Group împreună cu BestJobs. Deși salariile pe care le primesc în România sunt similare cu cele din țările în care pleacă, aceștia consideră că au oportunități mai bune de învățare și training, relațiile cu șefii și colegii sunt mai plăcute, în plus își găsesc un echilibru între muncă și viața personală. În topul preferințelor, aspectul financiar este abia pe locul cinci.

Circa 67% din experții digitali din toată lumea vor să lucreze în alt stat, comparativ cu doar 55% din specialiștii în alte domenii, potrivit studiului BestJobs, realizat în 180 de țări. Cei mai mulți dintre cei care vor să plece se orientează spre o țară apropiată sau într-un loc unde pot asimila limba și cultura.

Cele mai dorite orașe pentru experții digitali sunt Londra-24%, New York-19%, Berlin-18%, Amsterdam-17% și Barcelona-14%. La nivel de țară, aceștia preferă SUA-40%, Germania-31%, Canada-27%, Marea Britanie și Australia-24%.

„Uneori câștigă mai mult în România dacă iei în calcul costul vieții. Ceea ce îi determină să plece este injustiția socială, care la noi este prezentă la nivelul întregii societăți. Dacă ar fi doar la nivel de angajator atunci ar fi mai simplu. Salariații s-ar muta de la un loc de muncă la altul. Sunt studii științifice care arată că oamenii preferă să câștige mai puțin cu condiția să fie tratați corect. Acest lucru nu se întâmplă în statele occidentale, cel puțin nu la acest nivel. Injustiţia e  mai greu de suportat decat lipsurile materiale”- George Butunoiu, specialist în resurse umane

Oferte tentante pentru șoferii de tir

Meseria de șofer de tir pentru transporturi internaționale este pe locul doi cea mai bine plătită profesie din România. Sumele pornesc de la 3.800 de lei net și pot ajunge la 7.000 de lei, în funcție de frecvența curselor și de numărul de kilometri efectuați. Experiența nu contează, îndeosebi fiind nevoie doar de minimum un an pe camioane de mare tonaj. Pe site-urile de recrutare salariile oferite de angajatori ajung și la 2.500 de euro lunar, însă cerințele sunt mai complexe, cea mai importantă fiind cunoașterea măcar a unei limbi străine. În luna mai 2019, numai pe platforma de recrutare ejobs, în medie 20 de angajatori din toată țara caută 131 de posturi de șofer de tir, majoritatea ofertelor fiind pentru țări din UE. Pentru locuri de muncă în aceste state se acordă beneficii extrasalariale precum asigurare de sănătate, concediu plătit 25 de zile pe an, contribuții la sistemul de asigurări sociale din țara respectivă, posibilitatea de relocare a întregii familii.

Alte specializări cu salarii bune

Domeniul financiar-contabil este al treilea în topul celor mai bine plătite specializări. Experții contabili câștigă până la 4.500 de lei. Însă în companiile mari, îndeosebi în cele de producție, directorul financiar este cel mai bine plătit după directorul general, salariile depășind ușor 10.000 de lei. Pe locul patru cei mai bine plătiți sunt inginerii. Sigur că domeniile din industrie sunt multe, iar salariile diferă. Dacă un debutant câștigă până în 3.000 de lei, salariile inginerilor proiectanți în instalații ajung la 2.000 de euro.

Aleg să plece tinerii și e normal să fie așa. Aici intervine dorința de cunoaștere, de aventură. Pe de altă parte este și un fenomen de inerție care a rămas din anii când diferențele salariale erau mari. Deși lucrurile s-au schimbat, mulți au rămas cu impresia asta fără să analizeze cum stau lucrurile de fapt”- George Butunoiu

 

 

×