x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cele mai rentabile plasamente

Cele mai rentabile plasamente

09 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC
Economisirea va da batai de cap romanilor in acest an. Investitiile imobiliare si actiunile bursiere par a fi cele mai banoase plasamente, dar si cele mai riscante. Depozitele in lei vor ramane preferate de cei care cauta un castig mic si sigur. Actiunile si investitiile imobiliare par a fi cele mai banoase plasamente in 2005. Insa nu orice teren, apartament sau societate listata la bursa aduce bani, ci numai acelea care au potential. Important! Apelati la specialisti, altfel puteti iesi in pierdere.
DANIELA IVAN

RISTI SI CASTIGI. Investitiile la bursa sunt profitabile. Apelati insa la sfatul unui specialist
Cum sa ne pastram sau sa ne sporim economiile in 2005? Raspunsul nu este usor de dat. Introducerea leului greu, liberalizarea contului de capital, schimbarea sistemului fiscal prin introducerea cotei unice sunt cateva necunoscute care fac greu de anticipat evolutia principalilor indicatori economici: rata inflatiei, cresterea economica etc.

"Este greu de spus care va fi cel mai bun plasament. De pilda, preturile apartamentelor si ale celor mai importante actiuni de la bursa par a fi deja deosebit de umflate. N-as vrea sa se inteleaga din asta ca nu vor mai urma cresteri, ci numai ca preturile respective sunt foarte departe de fundamentele economice, iar o investitie in astfel de active se poate dovedi extrem de riscanta", spune Ionut Balan, analist economic.

IMOBILIAR. Piata imobiliara romaneasca va ramane un plasament atractiv si in 2005, opineaza analistii imobiliari. "Preturile vor fi in crestere an de an pana la integrarea in UE, dupa care va urma un recul", explica Teofil Teaha, administratorul firmei de consultanta Teaha Management Consulting. El adauga insa ca piata s-a segmentat, s-a rafinat si ca nu toate subsegmentele ei vor evolua la fel. Castiguri bune vor aduce spatiile de birouri de clasa A si B, terenurile, casele si apartamentele bine plasate. "Deja nu tot ce se cumpara mai aduce profit. Preturile la apartamentele in blocurile de pe vremea lui Ceausescu sunt deja supraevaluate si numai acelea care sunt bine plasate mai au potential de crestere. Asa se intampla si cu terenurile", spune Teaha.

Si terenurile agricole sunt de luat in seama. "Nu exclud plasamentele in terenuri agricole, fiindca aceia care vor reusi sa constituie hectar cu hectar suprafete optime au sansa sa obtina preturi bune din partea unor investitori straini", opineaza analistul Ionut Balan.

BURSA. Un castig foarte bun poate fi obtinut la bursa. Insa cu un risc mare. "In functie de portofoliul de plasamente pe care ti-l alegi poti sa castigi, dar si sa pierzi", spune Teaha. El explica ca in, 2004 cei care au cumparat si vandut in momente-cheie si-au dublat, chiar triplat suma investita. Si anul 2005 a inceput promitator, in prima saptamana, indicii bursieri au crescut cu peste 10%. "Nu scot din calcul plasamentele in actiunile unor companii restructurate, care pot convinge prin puterea indicatorilor financiari ca jocul la dividend este mai profitabil decat sunt castigurile speculative", sustine Ionut Balan.

DEPOZITE. Depozitele in lei la bancile comerciale pot fi si in 2005 plasamente bune pentru cei care doresc un castig mic cu riscuri minime. "Ma astept ca vedeta in 2005 sa fie leul tare", spune Teofil Teaha. El precizeaza ca economisirea in euro sau in dolari nu va mai constitui o alternativa, pentru ca romanul a vazut ca euro poate sa si scada si ca a aparut riscul valutar. "Oamenii nu au aceasta experienta si cum nu exista nici instrumente bancare, multa lume se va orienta catre leu", opineaza Teaha. Insa, castigurile nu vor fi mari. Surse din sistemul bancar spun ca depozitele vor aduce 4-5 procente peste inflatie pe totalul anului.

"Eu cred ca in 2005, romanii ar trebui sa-si scoata din minte castigurile fabuloase vazute in anii precedenti si sa dea un vot de incredere politicii BNR, care incearca dupa 15 ani de administrat economia in locul guvernelor sa ajunga la obiectivul unic de care trebuie sa se preocupe o banca centrala: stabilitatea monedei. In acest context, depozitele in lei la dobanzi fixe de 14%-15%, derulate pe perioade de 9-12 luni, se pot dovedi variante castigatoare", precizeaza analistul Ionut Balan.

SPECULATII. Imprevizibilitatea cursului valutar creeaza oportunitatea specularii pe dolar sau pe euro. Sunt asteptate zile in care cursurile pot urca sau cobori chiar si cu 5-10 procente, asa ca cei care au un apetit mai mare de risc si o suma frumusica - minimum 5.000 de euro - pot sa incerce sa castige cate ceva. Aceasta varianta este riscanta si nu este recomandata decat celor care au experienta si nervi tari.

CONCLUZIE
Cine vrea un castig mai mare trebuie sa se indrepte catre bursa, piata imobiliara si speculatii cu valuta. Numai ca aceste piete s-au segmentat si rafinat si nu orice tranzactie efectuata este aducatoare de profit. Este nevoie de sfatul specialistilor pentru a nu iesi in pierdere. Cei care doresc un castig mai mic, dar sigur se vor orienta catre depozitele in lei. Astfel, isi vor feri economiile de inflatie si vor castiga 3-4 procente peste.
ECONOMII
"Daca lucrurile vor merge in 2005 asa cum s-a stabilit, si plasamentele romanilor vor trebui sa arate ca au capacitatea sa treaca de la rating speculativ la rating investitional"
Ionut Balan analist economic

LEUL TARE
"Ma astept ca vedeta in 2005 sa fie leul tare. Romanii au vazut ca euro poate sa si scada si au inteles ca a aparut riscul valutar, asa ca multi se vor orienta catre leu"
Teofil Teaha administratorul firmei de consultanta Teaha Management Consulting
×
Subiecte în articol: economic teaha