x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CFR Marfă deraiază în faliment

CFR Marfă deraiază în faliment

de Cristian Anton    |    18 Oct 2018   •   13:50
CFR Marfă deraiază în faliment
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

CFR Marfă va pierde o cotă importantă de piaţă şi ar putea intra chiar în faliment, în cazul în care Comisia Europeană (CE) constată, în urma investigaţiei pe care o derulează, că operatorul feroviar a primit ajutor de stat ilegal, a declarat Vasile Şeclăman, director al Direcţiei de Supraveghere Feroviară din cadrul Consiliului Concurenţei. Ajutorul de stat în cauză depăşeşte 380 de milioane de euro.

„Din informaţiile pe care le am, dacă este declarat ajutor de stat ilegal, CFR Marfă va fi nevoită să returneze suma şi acest lucru înseamnă o anumită greutate în activitatea pe care o va avea de atunci încolo şi poate duce chiar la pierderea unei cote importante de piaţă şi, să sperăm, că nu la faliment. Aici depinde foarte mult de managementul care se va aplica în condiţiile în care ajutorul de stat va fi declarat ilegal”, a spus oficialul Consiliului Concurenţei.

CE a lansat în 2017 o investigaţie aprofundată pentru a determina dacă stingerea de către statul român a datoriilor CFR Marfă şi necolectarea datoriilor companiei i-au conferit acesteia un avantaj neloial, cu încălcarea normelor privind ajutoarele de stat. 

Şeclăman nu a putut da detalii despre suma pe care CFR Marfă va trebui să o returneze, precizând că de acest caz se ocupă Direcţia de ajutor de stat din cadrul Consiliului Concurenţei. 

Se aşteaptă la ce-i mai rău

El a mai spus că o eventuală decizie nefavorabilă îi va avantaja pe competitorii CFR Marfă, care vor prelua o parte din cota de piaţă a companiei de stat. „Oricum va pierde din cota de piaţă pe care o are acum, de circa 36%, care se va duce către ceilalţi competitori. Pe piaţă sunt înregistraţi 22 de operatori feroviari de marfă”, a adăugat reprezentantul Consiliului. În iunie, şi ministrul Transporturilor Lucian Şova spunea că soluţia Comisiei Europene va fi defavorabilă CFR Marfă: „Suntem pregătiţi pentru ceea ce-i mai rău”.

 

×
Subiecte în articol: CFR marfa