x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CFR şi Metrorex, printre companiile monitorizate prioritar de FMI

CFR şi Metrorex, printre companiile monitorizate prioritar de FMI

23 Sep 2009   •   00:00
CFR şi Metrorex, printre companiile monitorizate prioritar de FMI

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au stabilit o listă cu zece companii de stat ale căror evoluţii financiare vor fi monitorizate cu prioritate, în vederea reducerii volumului de subvenţii, conform scrisorii suplimentare de intenţie la acordul stand-by încheiat cu instituţia financiară.



Pe lista companiilor care vor fi supravegheate cu prioritate au fost incluse Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

"În urma primei evaluări, monitorizarea se va concentra pe aceste întreprinderi. Pe parcursul celei de-a doua misiuni de evaluare, după ce sistemul de monitorizare al Ministerului Finanţelor va fi fost rafinat, se vor stabili ţinte orientative trimestriale pentru 2010 privind soldul operaţional - câştiguri înainte de dobânzi, impozite şi taxe -, net de subvenţii, al celor mai mari 30 de întreprinderi după cheltuielile totale", se arată în scrisoare, informează Mediafax.

Astfel, în document se arată că, "pentru a minimiza povara asupra finanţelor publice de pe urma întreprinderilor proprietate de stat, ca rezultat al cerinţelor de subvenţionare mai mari şi al transferurilor mai mici de dividende", companiile de stat trebuie să prezinte Guvernului proiectele de bugete în 15 zile lucrătoare după publicarea bugetului de stat, iar negocierile privind contractele colective de muncă nu vor fi permise până când bugetul anual al societăţii, inclusiv plafoanele pentru fondul de salarii, nu a fost aprobat.

Fondul de salarii total pentru fiecare companie care primeşte subvenţii sau alte transferuri de la buget va fi stabilit de Guvern, iar transferul resurselor alocate pentru cheltuieli de capital către cheltuieli curente va fi interzis.

Vor fi introduse sancţiuni personale şi instituţionale pentru nerespectarea prevederilor bugetare sau a contractelor de performanţă managerială.

Toate companiile de stat care solicită resurse suplimentare de la buget sau care încalcă regulile fiscale trebuie să semneze un program de ajustare cu Guvernul, unde să se stipuleze măsurile pe care le vor adopta pentru a-şi îmbunătăţi performanţa financiară, cu sancţiuni şi restructuări în cazul în care condiţiile convenite nu sunt îndeplinite.

Guvernul se angajează totodată să îmbunătăţească sistemul de monitorizare a întreprinderilor de stat "cu cele mai mari probleme", în vederea stabilirii unor ţinte de performanţă semestriale la următoarea evaluare a programului.

România are un acord de împrumut stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Prima tranşă de la FMI, de cinci miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva BNR.

A doua misiune a Fondului Monetar Internaţional va veni în România pentru o nouă evaluare a acordului stand-by la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

×
Subiecte în articol: economic