x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chevron poate să-şi instaleze sondele în Vaslui

Chevron poate să-şi instaleze sondele în Vaslui

de Vali Blanaru    |    21 Iul 2013   •   21:27
Chevron poate să-şi instaleze sondele în Vaslui

Inevitabilul s-a produs. Concernul american Chevron poate începe să îşi instaleze sondele de foraj pentru explorarea gazelor de şist în cele trei perimetre pe care le deţine în judeţul Vaslui, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui a emis la sfârşitul săpămânii trecute un comunicat de presă prin care anunţă că a eliberat acordurile de mediu pentru trei proiecte ale cărui titular este Chevron România Exploration and Production SRL. Astfel, Chevron poate începe în orice moment lucrările de amenajare şi foraj pentru sondele Popeni 1A, în comuna Găgeşti, Siliştea 1A, în comuna Pungeşti şi Păltiniş 1A şi în comuna Băceşti, în ciuda protestelor localnicilor îpotriva gezelor de şist. Mii de bârlădeni au protestat de mai multe ori împotriva riscurilor de mediu provocate de fracturarea hidraulică, controversata procedură prin care sunt extrase gazele de şist.
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Mihail Fâcă, a declarat că a fost făcut deja un studiu de impact iar Chevron va pregăti terenul şi, ulterior, va începe şi explorarea. “Sondele de explorare creează, fiecare, aproximativ 400 de locuri de muncă, din care 100-120 sunt directe, iar restul sunt joburi indirecte, de exemplu pentru transport sau lucrări de amenajare. în total vor fi aproximativ 1.200 de locuri de muncă. Avizul este veşnic, iar explorarea ar putea dura între un an şi jumătate şi cinci ani”, a precizat Fâcă.

Redevenţe de numai 3,5%?

În timp ce concernul Chevron face paşi decisivi pentru extragerea gazelor de şist iar etapa exploatării pare din ce în ce mai aproape, un aspect controversat a fost adus pe agenda publică. “Contractul de explorare a gazelor de şist încheiat cu Chevron prevede şi exploatarea, iar statul român va încasa o redevenţă de doar 3,5%”, a declarat fostul deputat Lavinia Şandru, în prezent realizatoare de emisiuni TV. Ea a precizat că deţine aceste informaţii chiar din contractul încheiat de ANRM cu Chevron însă nu a făcut public şI contractul respectiv. Contractul de explorare, dezvoltare şi exploatare a gazelor de şist se desfăşoară pe o perioadă de 30 de ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă 15 ani.

Deocamdată nu există nicio confirmare publică a acestor informaţii. Anterior, Guvernul a anunţat că din 2014 va schimba sistemul de plată a redevenţelor care va fi extins pentru toate resursele naturale exploatate în România. Mai mult, exploatările de gaze de şist ar urma să aibă un regim diferit faţă de resursele convenţionale.

×
Subiecte în articol: chevron gaze de sist chevron gaze de sist