x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chevron vrea autorizaţii de mediu pentru trei perimetre din Vaslui

Chevron vrea autorizaţii de mediu pentru trei perimetre din Vaslui

de Elena Stan    |    03 Mar 2013   •   19:29
Chevron vrea autorizaţii de mediu pentru trei perimetre din Vaslui
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Agenţia pentru protecţia mediului a început procedura de evaluare a impactului pe care l-ar avea asupra mediului explorarea gazelor de şist în perimetrele din Vaslui

Chevron a solicitat zilele trecute acord de mediu pentru trei perimetre din judeţul Vaslui în baza certificatelor de urbanism emise de Consiliul Judeţean. În acest sens, Chevron România a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui trei solicitări de emitere a acordului de mediu pentru lucrări de amenajare şi foraj pentru sonde de explorare a gazelor de şist în localităţile Popeni (Găgeşti), Siliştea (Pungeşti) şi Păltiniş (Băceşti). Astfel, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui a început procedura de evaluare a impactului pe care l-ar avea asupra mediului explorarea gazelor de şist în cele trei perimetre din judeţul Vaslui. “În baza solicitărilor societăţii Chevron România, APM Vaslui a emis deciziile de evaluare iniţială de impact asupra mediului pentru cele trei proiecte. În funcţie de evaluări şi documentaţia completă pe care societatea are obligaţia să o depună la dosar, se va decide dacă se va elibera autorizaţia de mediu”, a declarat Doina Ungureanu, purtătorul de cuvânt al APM Vaslui. Potrivit legislaţiei, eliberarea autorizaţiei de mediu pentru explorarea gazelor de şist în judeţul Vaslui durează între 30 şi 90 de zile, în funcţie de cât de repede este depusă la dosar documentaţia solicitată de APM Vaslui, în baza legislaţiei în vigoare. Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafeţe extravilane cuprinse între 35.000 de metri pătraţi şi 73.400 de metri pătraţi de teren din zona localităţilor Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

Încep forările la Bârlad

Gigantul petrolier american Chevron a anunţat recent că va începe în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist în cadrul perimetrului de la Bârlad şi va iniţia studii seismice pentru perimetrele Costineşti, Adamclisi şi Vama Veche din Dobrogea. “Forarea unui puţ de explorare este planificată pentru a doua jumătate a lui 2013”, se arată într-un raport publicat de grupul american. Achiziţia de studii seismice 2-D pentru perimetrele din judeţul Constanţa va începe în aceeaşi perioadă. Chevron este în stadiul de obţinere a avizelor necesare demarării procesului de evaluare şi a a depozitelor din judeţele Constanţa. ”Trebuie să obţinem vreo nouă avize de la diverse instituţii ale statului în baza cărora ne vor fi eliberare autorizaţiile de construcţie necesare pentru zonelor de prospectare. Eu, ca aplicant, nu pot să spun când vor fi eliberate toate aceste avize”,  afirma la începutul lunii februarie Tom Holst, şeful Chevron România.

Explorarea gazelor de şist nu ţine cont de proteste


Autorităţile au eliberat avizele de mediu pentru explorarea gazelor de şist din România, în ciuda tuturor protestelor care au avut loc în ultimul an împotriva gazelor de şist, amploarea cea mai mare având-o exact cele din Bârlad. Organizaţiile de mediu susţin că extracţia gazelor de şist prin fracturare hidraulică duce la poluarea apei potabile şi provoacă seisme. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi că susţine activitatea de explorare a gazelor de şist, pentru că aceasta va aduce informaţii cu privire la resursele disponibile în România şi potenţiala exploatare, cu ajutorul noilor tehnologii. “În cazul gazelor de şist ar trebui să avem câteva elemente să vedem dacă dezbaterea merită făcută. Am putea să facem o activitate de explorare ca să ştim în România cum stăm, astfel încât mai târziu să procedăm şi la exploatarea cu ajutorul tehnologiilor noi”, a spus Vosganian, arătând, totodată, că este nevoie de avize de mediu. Premierul Victor Ponta a anunţat că România va permite prospecţiunile, iar acestea sunt estimate a dura cinci ani. Ulterior, în funcţie de mărimea zăcămintelor descoperite şi a riscurilor va decide dacă va interzice exploatarea.

Fracturarea hidraulică este interzisă în Germania şi Franţa

Germania a anunţat că va interzice complet extracţia gazelor de şist în zone cu apă potabilă. Astfel, Guvernul german a prevăzut autorizarea extracţiei gazelor de şist prin fracturare hidraulică, dar cu anumite condiţii, potrivit unui document al ministerelor economiei şi mediului, relatează AFP. Textul prevede interzicerea fracturării hidraulice în zonele cu ape protejate şi cu surse minerale, o concesie făcută opiniei publice germane, care nu are încredere în această tehnică controversată, din cauza riscurilor care există pentru mediu, îndeosebi pentru pânzele de apă freatică. Înainte de orice proiect de extracţie vor trebui efectuate studii de impact asupra mediului. Până la 2.300 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ar putea fi extrase din subsolul german, potrivit estimărilor referitoare la resursele calificate drept “foarte importante” de către miniştri, în timp ce Germania consumă 86 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. În Franţa, fracturarea hidraulică este interzisă din 2011, dar sunt în studiu tehnici alternative de extracţie. SUA au recurs, în schimb, masiv la acest procedeu, ceea ce a dus la scăderea preţului la gaze naturale în ţară.

×