x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grupul CEFC China Energy a intrat in vizorul anchetatorilor americani!

Grupul CEFC China Energy a intrat in vizorul anchetatorilor americani!

23 Noi 2017   •   10:13
Grupul CEFC China Energy a intrat in vizorul anchetatorilor americani!

Compania chineza, care a incheiat un acord privind achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV din România si care ar intentiona, in alianta cu grupul ceh Penta Investments, sa preia Central European Media Enterprises, proprietarul Pro TV, de la gigantul media american Time Warner, este implicata intr-un scandal international.

 

Potrivit unei anchete in plina derulare in Statele Unite, fostul ministru de interne al Hong Kongului si fostul sef al diplomatiei din Senegal, ar fi ajutat CEFC sa cumpere contracte in Africa prin intermediul unor scheme de coruptie.

Partea chineza neaga orice acuzatie, dar Procuratura americana sustina ca grupul CEFC ar fi dat spaga partenerilor din Chad si Uganda pentru obtinerea unor contracte avantajoase. Mai mult, anchetatorii din SUA afirma ca multe din afaceri s-ar fi incheiat chiar in cladirea ONU din New York.

E adevarat ca documentele emise de Tribunalul federal din New York nu precizeaza numele companiei CEFC. Se vorbeste despre "un conglomerat de multe miliarde, cu sediul la Shanghai si cu afaceri pretutindeni in lume in domeniul energiei si finantelor". O descriere si o geografie a contractelor care indica faptul ca beneficiarul schemelor de coruptie nu poate fi decat CEFC, relateaza cotidianul rus Kommersant.

 

×