x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chiriile din cartier au explodat

Chiriile din cartier au explodat

de Daniela Ivan    |    09 Noi 2005   •   00:00
Chiriile din cartier au explodat

Bancile se bat cu farmaciile, cazinourile, cafenelele si fast-food-urile de lux pentru locurile cu vad din marile orase. In consecinta, chiria spatiilor comerciale din cartiere a crescut brusc, atingand pretul din galeriile comerciale.

Cele mai importante banci isi deschid sucursale in piete, intersectii, statii de transport in comun. "Operatorii din piata bancara au inteles faptul ca trebuie sa fie cat mai aproape de potentialii clienti, si din acest motiv au investit masiv in dezvoltarea de retele teritoriale", apreciaza Daniel Nistor, senior broker la agentia Eurisko. El adauga ca strategiile de dezvoltare ale bancilor vizeaza ocuparea tuturor punctelor importante de pe harta Bucurestiului si expansiunea spre alte orase. Din acest motiv, spatiile cautate au scazut in suprafata, ele variaza intre 100-200 mp.

LOCATIA. Cel mai important element in alegerea unui spatiu comercial este locatia.

"Tendinta evidenta este acum de minimizare a distantei fata de utilizatorii finali prin deschiderea de agentii in zonele de cartier, zone aglomerate, piete, intersectii, statii de transport in comun, in vecinatatea altor retaileri importanti care creeaza trafic, in centre comerciale, chiar si in campusuri universitare si facultati", spune Nistor. Se analizeaza traficul pietonal, traficul rutier, vizibilitatea spatiului, accesibilitatea, chiar si numarul locurilor de parcare.

PRETURI. Spatiile comerciale care intrunesc aceste cerinte sunt insa foarte cautate. Lanturile de retaileri, cafenelele sau fast-food-urile de brand, farmaciile sunt concurenti redutabili pentru banci. "Pentru ocuparea unor locatii cheie, bancile au oferit progresiv chirii peste pretul pietei, care insa le permit obtinerea unui profit pe termen lung", spun expertii Eurisko. "In momentul actual si in majoritatea cazurilor, nu bancile sunt cele care ofera cele mai ridicate chirii de pe piata. Printre cei mai puternici concurenti se numara farmaciile, cazinourile, cafenelele de lux, si alti retaileri importanti care reprezinta nume de marca", explica Nistor.

Rezultatul este ca nivelul chiriilor unor spatii din cartiere plasate foarte bine trece de 50-60 de euro/mp, ajungand astfel la nivelul celor din centrele comerciale sau din galeriile hypermarketurilor, unde pretul variaza intre 40-130 de euro/mp, in functie de pozitie si marimea spatiului inchiriat.

MAJORARI DE 10%-15%. Chiriile spatiilor comerciale vor creste pana la sfarsitul anului viitor cu 10%-15%, cea mai mare parte a cererii fiind orientata spre zonele periferice ale Bucurestiului, se arata intr-un studiu realizat de compania Colliers.

De la inceputul anului, nivelul chiriilor pe piata spatiilor comerciale s-a majorat cu 20%-45%, in functie de locatie. In acest an interesul acestora s-a mutat spre locatii din Rahova, soseaua Alexandriei, soseaua Giurgiului, Brancoveanu si Titan, se mai spune in studiu.

AMENAJARI SI TRANSFORMARI SPECTACULOASE
Nu conteaza decat vadul si vecinii, in conditiile in care spatiul sufera transformari spectaculoase. "Investitiile intr-un spatiu de 100 mp totalizeaza intre 100.000 si 150.000 de euro, amortizarea facandu-se in aproximativ trei ani", spun expertii Eurisko. Ei adauga ca aspectul initial prezinta o importanta scazuta pentru banci, pentru ca personalizarea si standardizarea reprezinta elemente esentiale pentru crearea imaginii pe piata. Specialistii din imobiliare spun ca majoritatea clientilor prefera spatiile comerciale tip "open space". "Un astfel de loc acorda libertate deplina pentru o compartimentare specifica unei activitati bancare sau de retail, cu un spatiu in fata pentru relatii cu clientii, si cu o portiune pentru back-office si spatii sanitare", explica Nistor. In acelasi timp, fatada unui astfel de spatiu este foarte importanta pentru asigurarea unei vizibilitati cat mai mari.
×
Subiecte în articol: economic comerciale