x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cinci companii RASDAQ la Bursa

Cinci companii RASDAQ la Bursa

09 Iul 2004   •   00:00

Din 21 iunie, Electromagnetica Bucuresti (ELMA), Aversa Bucuresti (AVBU), Comcereal Alexandria (CGIU), UPET Targoviste (UPET) si Severnav Drobeta Turnu-Severin (SEVE), toate listate pe RASDAQ, folosesc sistemul de tranzactionare al BVB.

ADRIAN N. IONESCU

Transferul face parte din planul de unificare a celor doua piete organizate (si supravegheate) de capital din Romania. Cele cinci societati listate pe RASDAQ (BER) sunt printre cele mai valoroase cotate la Categoria I a acestei burse. Ele doar si-au transferat tranzactiile pe suportul tehnic al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), dar aici au avut o piata neasteptat de subtire. Cei care mizau pe o crestere semnificativa a volumelor de actiuni tranzactionate, respectiv pe o crestere a preturilor acestora, au fost nevoiti sa se multumeasca cu explicatii pentru evolutia sub asteptari a celor cinci titluri.

ACTIUNI LA SALTEA. "Problema cea mai mare este cea a lichiditatii. De pilda, atat ELMA, cat si UPET au o pondere mare a actiunilor care nu apartin unor actionari semnificativi, deci care pot iesi pe piata mai usor. Totusi, nu s-a intamplat asa, mai ales din cauza preturilor mici", spune Dan Popovici, analist la BCR Securities. Curios este si faptul ca piata se afla pe o tendinta crescatoare stabila, in care unele titluri vechi de la BVB nu foarte cautate de investitori pana nu demult (Amonil, Sofert, Electrocontact) sunt acum considerate atractive. Adrian Resmerita, directorul Departamentului emitenti al BER, crede insa ca vara, ca de obicei, nu a favorizat cresterea asteptata a "celor cinci de la RASDAQ", mai atractive fiind cele cinci SIF-uri.

PRET PREA MIC. Pe de alta parte, "paradoxal este ca daca oferta de actiuni ale noilor oaspeti ai BVB ar creste, ar creste si pretul, pentru ca investitorii ar interpreta oferta mai mare ca pe un semn ca detinatorii sunt dispusi sa vanda, dar la preturi mai mari. Si atunci, lichiditatea si preturile ar creste", conchide Dan Popovici. In fata problemei lichiditatii paleste atractivitatea calculelor privind reducerea cu peste 20% a cheltuielilor de tranzactionare/decontare, datorate transferului la BVB.

ANTICAMERA UNIFICARII. Unificarea burselor este scopul din spatele transferului celor cinci pe sistemul BVB. Cu toate ca ele raman cotate la RASDAQ si se supun rigorilor de transparenta, mai lejere, ale acestei piete, BVB a trebuit sa infiinteze o sectiune aparte, ca experiment premergator al obiectivului amintit. Primul eveniment vital in acest sens va fi transformarea BVB in societate pe actiuni, pentru a putea fuziona cu BER. Pana atunci, emitentii de actiuni care au acceptat transferul la BVB, s-au dovedit mai eficienti decat avocatii.

"Procesul de fuziune este dorit de brokeri si am decis ca inceputul sa fie facut cat mai repede. Este greu sa ne pronuntam dupa doar doua saptamani, dar suntem convinsi ca solutia aleasa este cea corecta, inclusiv prin prisma reducerii costurilor", spune Adrian Resmerita.

Urmeaza transferul tranzactionarii la BVB a actiunilor altor emitenti de la Categoria I a BER, printre care se numara cateva nume sonore: Braiconf Braila, Rompetrol Bucuresti si ISPAT Petrotub Roman.

FUZIUNE

In urmatoarele zile, un comitet comun de dezvoltare va finaliza proiectul statutului BVB ca societate pe actiuni. Noua bursa va pastra numele si sigla actuala a BVB, iar cheltuielile de consolidare a pietei se vor ridica la cel mult 18,5 miliarde de lei. Pana la 1 septembrie va fi convocata prima Adunare Generala a actionarilor BVB pentru aprobarea transformarii BVB in societate pe actiuni, urmata de inregistrarea acesteia la Registrul Comertului, la mijlocul lunii septembrie. Ar mai fi timp pentru ca, asupra detaliilor tehnice ale fuziunii, cele doua burse sa ajunga la un acord.
×
Subiecte în articol: economic acţiuni