x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cine câştigă din falimentul CFR Marfă

Cine câştigă din falimentul CFR Marfă

de Daniela Ivan    |    30 Iul 2018   •   11:48
Cine câştigă din falimentul CFR Marfă
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

CFR Marfă, operatorul naţional de transport de marfă pe calea ferată, are datorii de 190 de milioane de euro. Acestea provin în mare parte din neplata taxei de utilizare a infrastructurii (TUI), iar Uniunea Europeană face presiuni ca societatea să scape de această datorie prin onorarea sa cât mai rapidă. Numai că plata acesteia ar însemna falimentul operatorului.

 

Tot dinspre Bruxelles apar semnale conform cărora orice posibil demers de remediere sau chiar iniţiativă a statului român de a scoate operatorul naţional din impas ar fi catalogată ca fiind un ajutor de stat pentru o companie de stat, fapt ce ar afecta loialitatea concurenţei de pe piaţă, spune Viorel Lucaci, specialist în transportul feroviar. Prin urmare o infuzie de capital, un împrumuturi cu garanţie guvernamentală sau ştergerea sau eşalonarea de datorii nu ar fi acceptată de Comisia Europeană, spune Lucaci.

CFR Marfă este prinsă între două ansambluri de interese foarte puternice, unul de sorginte comunitară, celălalt cu o valoare strategică tot mai mare în contextul geopolitic actual al României, consideră specialistul în transportul feroviar.

Primul centru, cel comunitar european, este format din instituţiile şi actorii care direct sau indirect sub egida unei 'corectitudini a pieţei europene de transport feroviar' solicită operatorului naţional din România plata datoriei respective, putând conduce în mod implicit chiar la falimentul acestuia, cu toate implicaţiile ce ar apărea de aici.

 

Al doilea centru este cel strategic, considerent valabil din punct de vedere economic şi al interesului naţional al României. " Conform unor estimări emise din zona feroviară din România, onorarea acestei datorii ar însemna practic falimentul operatorului. Un faliment care ar genera un vid uriaş pe piaţă. Un asemenea scenariu ar fi benefic pentru un număr considerabil de actori concurenţi, mai mici sau mai mari, atât interni cât şi externi”, spune Lucaci.

Operatorul naţional de transport de marfă deţine 30.000 de vagoane şi peste 900 de locomotive din care aproximativ 400 se află în exploatare, restul fiind în conservare

×
Subiecte în articol: CFR marfa