x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cine va alege şefii Hidroelectrica, Oltchim, Romarm şi Electrica Furnizare

Cine va alege şefii Hidroelectrica, Oltchim, Romarm şi Electrica Furnizare

de Daniel Ionaşcu    |    20 Ian 2012   •   10:51
Cine va alege şefii Hidroelectrica, Oltchim, Romarm şi Electrica Furnizare

Ministerul Economiei a acceptat vineri ofertele firmelor de headhunting Spencer Stuart si Egon Zehnder pentru participarea la licitatia de selectare a managementului la companiile de stat aflate in subordinea institutiei, si a respins oferta firmei Boyden pentru ca a fost trimisa cu intarziere.

Intr-o prima etapa, vor fi numiti noi manageri la Oltchim, Hidroelectrica, Electrica Furnizare si Romarm.

Oltchim are probleme financiare de patru ani, de cand a intrat pe pierderi. Compania se lupta si cu un actionar minoritar recalcitrant, nemtii de la PCC SE, care a facut tot posibilul sa blocheze la Bruxelles conversia unei creante a AVAS in actiuni ale statului roman. Ulterior, PCC SE, a incercat sa blocheze achizitia activitatii de petrochimie de la rafinaria Arpechim, ceea ce a degenerat in acuzatii de "spionaj industrial", deoarece PCC are in Polonia un combinat concurent Oltchim, Rokita. Acum, statul roman vrea sa cumpere in totalitate rafinaria Arpechim de la Petrom, dupa ce aceasta a anuntat ca vrea sa o inchida. Oltchim va fi privatizata in acest an, potrivit scrisorii convenite cu Fondul Monetar International (FMI).

Hidroelectrica este "perla" sistemului energetic romanesc. Compania a fost in ultimii 7 ani in centrul scandalurilor cu "baietii destepti". In timpul mandatului de ministru al Economiei al lui Adriean Videanu, o parte din aceste contracte au fost prelungite pana in 2018. Dupa un profit-record in 2010, datorat ploilor, anul trecut Hidroelectrica a fost obligata sa declare forta majora si sa livreze clientilor sai doar cat produce. Statul roman a promis FMI ca va rezilia contractele cu "baietii destepti", compania fiind investigata de Comisia Europeana iar contractele sunt banuite a fi ajutor de stat.

Romarm este compania de stat care produce echipamente si tehnica militara. Fabricile sale din intreaga tara au fost zguduite recent de cateva explozii, cum a fost la Sadu, unde au avut explozii in august si februarie.

Electrica Furnizare este o subsidiara a Electrica, ce a fost infiintata din fuziunea companiilor de furnizare a energiei electrice Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord. Acum cateva zile a semnat un contract de alimentare a energiei electrice catre Oltchim. Anterior, combinatul valcean a acumulat datorii de 130 de milioane de euro catre Electrica SA in contul energiei livrate. Si Electrica Furnizare va fi privatizata in acest an.

Ministerul Economiei prelungise anterior pana azi perioada in care firmele de recrutare puteau depune oferte pentru participarea la licitatia de selectare a directorilor generali pentru aceste patru companii si a scazut totodata plafonul privind cifra de afaceri a ofertantilor. Termenul initial pana la care firmele de recrutare puteau prezenta ofertele fusese stabilit pentru 23 decembrie.

×