x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Circa 70% dintre companii sunt plătite cu întârziere de către partenerii de afaceri

Circa 70% dintre companii sunt plătite cu întârziere de către partenerii de afaceri

11 Oct 2019   •   14:40
Circa 70% dintre companii sunt plătite cu întârziere  de către partenerii de afaceri

Aproximativ 70% dintre companiile din România sunt plătite cu întârziere din cauza dificultăților financiare ale partenerilor de afaceri, arată Raportul European al Plăților, realizat de Intrum România. În același timp, 63% dintre firmele autohtone spun că reducerea lichidităților este cea mai gravă consecință a plăților întârziate, alături de micșorarea veniturilor 51% și împiedicarea creșterii economice 45%  Mai mult, circa 26% dintre societăți declară că plățile întârziate le obligă să stopeze angajările și chiar să concedieze personal, chiar dacă se află teoretic pe creștere. 

Termenul de plată a unei facturi este de 32,5 zile în România, în timp ce media la nivel european este de 34 de zile. Cea mai frecventă metodă de asigurare împotriva plăților întârziate este achitarea în avans, astfel că 58% dintre firme au cerut cel puțin o dată acest lucru de la partenerii de afaceri. Media europeană se situează la numai 32%. 

Scadența este, în medie, de 54 de zile pentru societățile mari și de 45 de zile în cazul IMM-urilor, fiind însă contracarată de alternative, precum discounturile pentru plăți mai rapide 13%, taxele suplimentare 24%, plățile eșalonate 23%. Companiile încearcă astfel să-și ia măsuri de siguranță pentru a nu le fi afectată activitatea. 

Deși în 2019 numărul facturilor din sectorul de business, achitate cu întârziere, a scăzut cu 11 procente (de la 18% la 7%), 48% dintre firmele intervievate sunt de părere că în doi ani vom asista la un declin economic. De aceea, măsurile de precauție precum reducerea costurilor (59%), noi credite și datorii (56%), creșterea vânzărilor (35%) sau identificarea segmentelor de afaceri cu expunere deosebită (41%) sunt mult mai frecvente în 2019 decât au fost anul trecut.

La studiu au participat 398 de societăți din țară și 11.856 din Europa. Acesta s-a desfășurat simultan în 29 de țări, în perioada 31 ianuarie – 5 aprilie 2019. 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: plata facturi