x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Clienţi slab educaţi financiar, bănci cu profituri uriaşe

Clienţi slab educaţi financiar, bănci cu profituri uriaşe

de Valentin Gros    |    17 Dec 2018   •   12:50
Clienţi slab educaţi financiar, bănci cu profituri uriaşe

Băncile fac profituri mari în România, ţară aflată pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al educaţiei financiare.

 

România este ţara cu cea mai mică rată de alfabetizare financiară din UE (22%), fiind singurul stat membru cu un procentaj sub 25%, conform unui studiu efectuat de Standard&Poor’s pe baza datelor Băncii Mondiale.

Creştere de 42%

În aceste condiţii, sistemul bancar din ţara noastră obţine câştiguri substanţiale. Cele 35 de bănci din România au realizat, în primele nouă luni din 2018, un profit net cumulat de circa 5,88 miliarde de lei (1,2 mld. euro), în creştere cu 42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Țările cu cele mai mari rate de alfabetizare financiară din lume sunt Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Germania, Israel, Olanda, Norvegia, Suedia și Regatul Unit, unde aproximativ 65% sau mai mulți dintre adulți sunt educați din punct de vedere financiar.

“Fără o înțelegere a conceptelor financiare de bază, oamenii nu sunt bine pregătiți să ia decizii legate de gestiunea financiară. Persoanele care au cunoștințe financiare au abilitatea de a face alegeri financiare informate cu privire la economisirea, investirea, împrumutul și multe altele” – studiul S&P/BM

 

×