x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CNADNR face “ școală de corecție” cu angajații incomozi

CNADNR face “ școală de corecție” cu angajații incomozi

de Gina Vacariu    |    18 Aug 2016   •   22:11
CNADNR face “ școală de corecție” cu angajații incomozi

Mai mulți angajați incomozi din Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi acuză CNADNR  și, implicit, pe directorul Cătălin Homor de discriminare. Salariații cu ștate vechi, care au avut curajul să semnaleze furturile, delapidările și gafele de la drumuri, au formulat și pângeri  la Consiliul Național de Combatere a Discriminării, declarându-se hărțuiți și abuzați de conducerea companiei. Pentru a-i “corecta” pe angajații neobedienți, conducerea CNADNR a decis  detașarea lor  temporară.

Cinci angajați ai Companiei Naționale Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, membri ai  Grupul de Inițiativă pentru Reforma CNADNR, care au făcut în ultimul an dezvăluri despre neregulile din companie au făcut plângeri la Consiliul Național de Combatere a Discriminării. Salariații incomozi acuză conducerea companiei de faptul în ultimele luni au fost supuși abuzurilor și tentativelor de șantaj.

Trimis la Nădlac pentru cuminţire

Unul din cei „executaţi” este Ion Slubschi. A fost șef al Agenției de încasare a taxelor de pod și are opt ani în CNADNR. După ce a demascat delapidarea în valoare și de 5.000 de euro pe lună de la podul de la Fetești a semnalat acest lucru şi conducerii printr-un raport. Ușile i-au fost închise, iar directorul general nu a luat nicio măsură. Din cauza aparițiilor în presă, angajatul CNADNR a fost înștiințat în scris că urmează a fi detașat la 500 de kilometri distanță de locuința sa din București. A fost trimis, fără nicio explicație, la Nădlac, departe de familie și cei trei copii, pentru 60 de zile. “Am fost retras din serviciul respectiv pentru că făceam controale. Toate abuzurile au fost semnalate, nu au fost luate măsuri. Consider că este o acoperire a ilegalităților. Îl acuz direct pe directorul general Cătălin Homor, pentru complicitate.  Pe data de 4 iulie am venit la serviciu și am găsit o hârtie de detașare la Nădlac, la peste 600 de kilometri. Am clacat, am fost spitalizat și acum sunt în concediu medical. “, a declarat Ion Slubschi.

Fost director cercetat discplinar

În aceeaşi situaţie se află şi Mihai Bașulescu, fost director general al CNADNR și actual șef al Unității de implementare a proiectelor. A primit vestea că urmează a fi cercetat disciplinar, după ce a îndrăznit să se exprime în presă cu privire la proiectele de drumuri și autostrăzi. “Tupeul” angajatului trebuia stârpit, așa că, Mihai Bașulescu este acuzat că a furnizat informații greșite care au dus la denigrarea imaginii companiei. “Și eu  am fost marginalizat și discriminat. Au fost învățați colegii să nu discute cu mine și să nu am acces la documente.  Eu voi fi cercetat disciplinar pentru că am păstrat relația cu presa și pentru că am contrazis  ce spuneau ei presei. “, a declarat Mihai Bașulescu.

Sunt apăraţi de lege

Toți angajații care au ajuns să depună plângeri la Consiliul Național de Combatere a Discriminării se prevalează  de Legea avertizorului (Legea 571/2004). Aceasta oferă protecția persoanelor care au reclamat sau au sesizat încălcări ale legii în cadrul autorităților publice, instituțiilor publice și al altor unități, săvârșite de către persoane cu funcții de conducere sau de execuție din autoritățile, instituțiile publice și din celelalte unități bugetare.

Există un precedent

În urmă cu o lună, un angajat al DRDP Constanța care a semnalat un abuz al directorului Direcției de Drumuri și Poduri a avut câștig de cauză într-o speță identică. Salariatul l-a acuzat pe director de discriminare, iar șeful DRDP a fost amendat cu o mie de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

×