x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Codul Fiscal aduce scumpiri

Codul Fiscal aduce scumpiri

23 Mar 2005   •   00:00

Intreprinzatorii obiecteaza fata de majorarea accizelor adusa de modificarea Codului Fiscal, spunand ca masurile vor duce la cresterea preturilor si vor avea un impact negativ asupra planurilor de afaceri ale IMM-urilor.



  • de IOHANNA ONACA PURDEA

  • PROMISIUNE. Vicepremierul George Copos spune ca Guvernul va analiza propunerile oamenilor de afaceri privind modificarea Codului Fiscal
    Reprezentantii Intreprinderilor Mici si Mijlocii nu sunt de acord cu intrarea in vigoare a modificarilor Codului Fiscal la 1 aprilie, sustinand ca astfel se incalca principiul stabilitatii dispozitiilor legale in materie fiscala. "Conform articolului patru din Codul Fiscal, orice modificare a legii trebuie facuta cu sase luni inaintea inceperii anului fiscal sau inaintea aplicarii ei. Or, firmele si-au facut deja niste calcule si planuri de afaceri, iar intrarea in vigoare a ordonantei la 1 aprilie are efecte negative asupra informarii in timp a contribuabililor asupra cresterii fiscalitatii", a declarat ieri Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

    CRESC PRETURILE. Un alt motiv de nemultumire al oamenilor de afaceri este devansarea cu trei luni a calendarului introducerii accizelor si majorarea acestora. Nivelul accizei pentru benzina cu plumb va creste de la 326 de euro/1.000 de litri la 419,50 euro/1.000 litri. Cresterea accizelor la carburanti va duce la majorarea preturilor si va avea un impact negativ asupra planurilor de afaceri ale IMM-urilor.

    GUVERN. Accizele vor creste de la 1 aprilie 2005 prin proiectul de modificare a Codului Fiscal, desi reprezentantii mediului de afaceri au contestat aceasta prevedere, a anuntat ieri vicepremierul George Copos. Propunerile oamenilor de afaceri privind modificarea Codului Fiscal vor fi analizate de Finante, urmand ca Executivul sa aprobe, cel mai probabil joi, noua forma a documentului, a spus Copos. El a precizat ca, pentru a putea fi aplicat de la 1 aprilie, noua forma a actului normativ trebuie aprobata joi. In urma discutiilor s-a convenit ca amortizarea accelerata sa fie mentinuta in Codul Fiscal si a fost amanata cu o luna majorarea impozitelor pentru castigurile din dobanzi, pe piata bursiera si tranzactiile imobiliare, pana la 1 mai. De asemenea, a fost amanata cu o luna, pana la 1 mai, abrogarea posibilitatii, pentru cei care vand in rate, de a recunoaste veniturile si a plati impozite pe masura ce incaseaza ratele, spun surse apropiate discutiilor. Si abrogarea facilitatii de deducere a 20% din valoarea de intrare a unui mijloc fix, la momentul intrarii in utilizare a acestuia, a fost amanata cu o luna, pana la 1 mai, au declarat sursele citate.

    ×
    Subiecte în articol: economic fiscal