x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Coface menţine ratingul de ţară al României

Coface menţine ratingul de ţară al României

de Daniela Ivan    |    26 Sep 2012   •   13:12
Coface menţine ratingul de ţară al României

Agentia de evaluare a riscului Coface a mentinut ratingul de tara la B pentru Romania pe fondul unei estimari de crestere economica de 1% pentru anul 2012. Avansul economei de 1% este sub media regiunii Europei Centrale si de Est, de 1,9%. Coface a mai estimat o crestere economica de 2,8% pentru Polonia, 0,4% pentru Bulgaria, 4,5% pentru Letonia, Lituania - 2,5%, Estonia - 1,6%, Slovacia - 2,9%, Turcia - 2,8% si scadere economica de 1,3% pentru Cehia si 1,6% pentru Ungaria.
Expunerea Romaniei la criza din Grecia este mai mica decat a altor tari din regiune, Bulgaria, Macedonia sau Muntenegru, conform unei anlize prezentate de Laza Kekic, directorul Departamentului de prognoze la The Economist Intelligence Unit EIU. Spre exemplu, bancile grecesti detin15% din activele sistemului bancar romanesc, in timp ce in Bulgaria detin 30%.

Analiza a luat in calcul principalii indicatori, ponderea in PIB a exporturilor catre zona euro, investitiile straine directe din zona euro, imprumuturile de la bancile occidentale, riscul sectorului bancar, riscul valutar, deficitul bugetar. Kekic a mai atras atentia ca statele din regiunea Europei Centrale si de Est sunt predispuse la instabilitate politica pentru ca democratiile sunt neconsolidate, nivelul de nemultumire a populatiei este ridicat, coruptia este ridicata, iar nivelul de incredere in institutiile politice este scazut.

×
Subiecte în articol: romania rating coface