x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Colectăm selectiv deşeurile doar în teorie

Colectăm selectiv deşeurile doar în teorie

de Adrian Stoica    |    02 Iul 2019   •   13:02
Colectăm selectiv deşeurile doar în teorie

Începând cu data de 1 iulie a intrat în vigoare legea privind colectarea selectivă a deşeurilor. Românii sunt astfel obligaţi să adune gunoiul selectiv: plastic, sticlă, hârtie și resturi menajere, iar cei care vor face acest lucru vor plăti mai puțin la salubritate sau chiar deloc, cu acordul consiliilor locale. Asta doar în teorie, pentru că, deşi au avut un an de zile la dispoziţie, cele mai multe consilii locale şi firme de salubrizare nu s-au pregătit deloc.

 

Deocamdată, în multe orașe lipsesc pubelele speciale sau sacii de gunoi colorați pe care oamenii ar fi trebuit să îi primească de la firmele de salubritate. Dacă nu vor respecta noile reguli, persoanele fizice sunt pasibile de amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, iar  persoane juridice între 20.000 şi 40.000 lei. Legea nu spune nimic însă nimic despre cum vor fi penalizate firmele de salubrizare care nu şi-au făcut datoria.

 

Stăm prost la reciclare

 

România ar trebui să ajungă la un grad de reciclare a deșeurilor municipale de minimum 50% până în 2020, o țintă imposibil de atins însă în condițiile în care, în prezent, rata este de doar 14%. Avem astfel cea de a doua cea mai slabă rată de reciclare din Europa, după Bulgaria, în condițiile în care produce 5,8 milioane de tone de deșeuri anual, potrivit statisticilor. Din acestea,  Bucureștiul este responsabil pentru producerea a 709.720 de tone pe an, cu o medie de 375 kg pe cap de locuitor. La colectarea deșeurilor de echipamente electronice și electrocasnice, suntem pe ultimul loc în UE. Modificările recente aduse legislației privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) nu au adus îmbunătățiri, iar schimbările nu au răspuns preocupărilor exprimate de industrie și nu au integrat propunerile acesteia. În schimb, problemele identificate în legislația din trecut s-au menținut sau agravat, subliniază Consiliul Investitorilor Străini într-un raport publicat în luna mai.

 

În septembrie 2018, România recicla doar 14% din cantitatea de deșeuri generată, iar în 2016 avea una dintre cele mai mari rate de deșeuri depozitate: 69%, conform Eurostat.

 

Colectarea selectivă se face la punctele stabilite în zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracţie:

  • plastic/metal – galben;
  • hârtie/carton – albastru;
  • sticlă – verde;
  • deşeuri reziduale – negru;

 

 

Sursa: Consiliul Investitorilor Străini

×
Subiecte în articol: colectare deşeuri