x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Colosii din Ardeal se taraie

Colosii din Ardeal se taraie

02 Oct 2004   •   00:00

BUSINESS

In timp ce Somes Dej abia a reusit sa iasa din procedura de reorganizare judiciara, muncitorii de la CUG Cluj si-au sechestrat administratorul unic. Tribunalul Cluj a decis inchiderea procedurii de reorganizare judiciara a producatorului de hartie Somes Dej, in urma achitarii tututor obligatiilor de plata catre creditori, asumate prin planul de restructurare.
CATALIN BUDESCU

Schimbare de actionariat. Datoriile societatii se ridicau la suma de 29,7 miliarde lei. Compania a fost privatizata in anul 2000, cand actionar majoritar a devenit compania Hovis Gmbh din Viena. Firma austriaca a cesionat in luna iulie a acestui an proprietatea asupra actiunilor si toate drepturile si obligatiile catre societatea A1 Impex SRL a omului de afaceri Stefan Vuza. Noul actionar majoritar a imprumutat combinatul din Dej cu suma de 36,5 miliarde lei, in vederea achitarii integrale a creantelor. Somes Dej are ca obiect de activitate producerea si comercializarea de celuloza, hartie de ambalaj si hartie pentru scris si tiparit. In luna iunie, grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR) si-a anuntat intentia de a prelua pachetul majoritar de actiuni al Somes Dej de la compania austriaca, in cadrul unei tranzactii de peste 200 de miliarde lei. Potrivit SCR, tranzactia urma sa fie incheiata pina la 1 iulie.

PROTESTE. Daca Somes Dej este in plina revenire, nu acelasi lucru se poate spune si despre CUG Cluj, care este la un pas de colaps. Astfel, angajatii societatii din Cluj-Napoca vor sa actioneze in instanta administratia, in cazul in care ordonanta privind acordarea unor plati compensatorii nu va fi favorabila celor peste 300 de muncitori, a declarat liderul sindical Ioan Malinas. Muncitorii au cerut Tribunalului Cluj emiterea unei ordonante care sa prevada acordarea unor plati compensatorii angajatilor, in suma de un milion de lei pentru fiecare an lucrat in cadrul societatii, solicitarea urmand sa se judece in cursul zilei de astazi.

NEGOCIERI

Marinela Chelu, administratorul unic al Combinatului de Utilaj Greu (CUG) Cluj, a fost sechestrata de muncitori in birou si apoi eliberata numai dupa ce a incheiat cu muncitorii un protocol prin care si-a luat angajamentul sa respecte decizia ordonantei, a precizat prefectul judetului Cluj, Valentin Cuibus. CUG se afla in lichidare voluntara, fiind demarate negocieri in vederea privatizarii cu o firma ucraineana a miliardarului Rinat Ahmetov. La sfarsitul anului trecut, CUG Cluj a inregistrat datorii in valoare de 801,1 miliarde lei, care au depasit de peste 3,3 ori cifra de afaceri si de 2,45 ori capitalul social al unitatii. Desi societatea a fost scoasa la privatizare de mai multe ori, nici un investitor nu a fost interesat.
×
Subiecte în articol: economic