x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comando pentru BCR

Comando pentru BCR

de Victor Ciutacu    |    28 Sep 2005   •   00:00
Comando pentru BCR

Millennium bcp vrea musai sa ia BCR. O echipa de peste 100 de oameni lucreaza, in acest sens, la Bucuresti, sub coordonarea lui Jose Toscano, directorul general al diviziei Fuziuni si Achizitii, astfel incat, la 17 octombrie, oferta de privatizare pe care o va depune cea mai mare banca portugheza sa fie cea mai buna.

Corespondenta din Lisabona
Millennium bcp vrea musai sa ia BCR. O echipa de peste 100 de oameni lucreaza, in acest sens, la Bucuresti, sub coordonarea lui Jose Toscano, directorul general al diviziei Fuziuni si Achizitii, astfel incat, la 17 octombrie, oferta de privatizare pe care o va depune cea mai mare banca portugheza sa fie cea mai buna.

Achizitia principalei banci din Romania este vazuta de oficialii portughezi drept un pilon important pentru extinderea grupului Millennium bcp. "Vrem sa mentinem BCR ca banca romaneasca, avand o conducere autohtona, intr-un grup European", a declarat, la finele saptamanii, la Lisabona, Paulo Teixeira Pinto, presedinte si CEO al Millennium bcp.

Intr-un mod asemanator a procedat, de altfel, liderul pe toate segmentele al sistemului bancar portughez atat in Polonia, cat si in Grecia, unde activeaza sub branduri locale (Bank Millennium, respectiv Nova Bank).

REGULI. Cea mai inovativa banca portugheza, fapt vizibil cu ochiul liber in Portugalia, unde retail-ul si finantarile imobiliare sunt dominate copios de Millennium bcp, considera privatizarea BCR drept o prioritate. "Suntem obisnuiti sa luptam dupa reguli si nu avem de gand, nici de aceasta data, sa abdicam de la aceasta politica", a raspuns diplomat presedintele Pinto (fost, intre altele, purtator de cuvant al guvernului portughez) cand a fost intrebat daca se asteapta la un sprijin politic din partea conationalului sau Jose Barosso, presedintele Comisiei Europene. "Din cate stiu, domnul Barosso, care la un moment dat mi-a fost coleg in politica, nu face parte din comisia care va decide castigatorul licitatiei", a incheiat rapid subiectul presedintele Millennium bcp.

LA SIGUR. Banca portugheza nu ia in calcul un scenariu alternativ, de genul cumpararii altei banci, in cazul in care ar pierde cursa pentru BCR, pentru simplul motiv ca nici nu concepe ca n-ar putea castiga.

Oficialii Millennium bcp spun ca venirea lor in BCR ar aduce, de la sine, ca investitori strategici o sumedenie de alte companii portugheze (partenere sau cliente) in Romania si ca nu au decis sa achizitioneze cea mai mare banca a sistemului din ratiuni geografice. "Daca discutam geografic, ne duceam in Spania, unde nu suntem prezenti, nu in Romania", da asigurari Paulo Teixeira Pinto, care tine sa intareasca: "Ne intereseaza afacerea BCR, este o oportunitate foarte buna si pregatim o oferta profesionista si foarte puternica".

CEI 9
Banca Comerciala Romana se afla in a doua etapa a procesului de privatizare, bancile selectate urmand sa depuna oferte angajate pana la data de 17 octombrie. Dupa prima etapa, in cursa au ramas Fortis, Millennium Banco Comercial Portugues (bcp), Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC si BNP Paribas. Pretul oferit va reprezenta 90% din grila de evaluare pentru departajarea competitorilor la privatizarea BCR si numai 10% din punctaj va tine cont de criteriile tehnice. Membrii comisiei de privatizare considera ca pretul cat mai mare este scopul principal al privatizarii.

×
Subiecte în articol: economic bancă millennium