x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Combinatul Oltchim va fi privatizat în insolvenţă

Combinatul Oltchim va fi privatizat în insolvenţă

de Daniel Ionaşcu    |    27 Ian 2013   •   16:12
Combinatul Oltchim va fi privatizat în insolvenţă

Oltchim a depus la finele săptămânii trecute o cerere de intrare în insolvenţă, însă Ministerul Ecomiei vrea în continuare să privatizeze părţile viabile şi speră să înceapă curând consultările cu posibilii investitori. Fondul Monetar Internaţional (FMI) are, însă, o viziune pesimistă asupra combinatului. “Imediat ce Tribunalul va aproba insolvenţa, acest lucru are trebui să se petreacă la sfârşitul lunii ianuarie, noi imediat vom începe diligenţele pentru a avea consultări cu posibili investitori. Să vedem care ar putea să fie viziunea unor posibili parteneri privind preluarea Oltchim şi în ce măsură noi am putea onora aceste solicitări. Săptămâna viitoare vom avea o discuţie largă pe deoparte cu acţionarii, iar pe de altă parte cu creditorii. În momentul în care procedura de insolvenţă îşi va intra în drepturi, cei care vor decide la Oltchim nu vor mai fi acţionarii, ci creditorii”, a declarat sâmbătă Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

CE a trimis un chestionar
El a mai spus că între momentul tentativei de privatizare din septembrie 2012 şi cel actual Oltchim a acumulat datorii de 100 milioane de euro. În acelaşi timp, pornirea succesivă a secţiilor sub mandatul ministrului Daniel Chiţoiu este investigată de Comisia Europeană (CE) sub suspiciunea că statul a furnizat materii prime sau utilităţi combinatului.
“Acea tentativă de privatizare a fost grăbită. Ea nu a avut în vedere o restructurare a datoriilor astfel încât în acel moment niciun investitor serios n-ar fi venit la discuţii. Noi avem o variantă în care încercăm să reconfigurăm situaţia financiară a Oltchim astfel încât un posibil investitor să nu fie supus unui efort financiar excesiv de mare. (...) Ni s-a solicitat un chestionar din circa 20 de întrebări din partea Comisiei Europene în legătură cu atitudinea de până acum a României. Cu alte cuvinte, miezul acestui chestionar este de a afla dacă nu cumva noi am dat un ajutor de stat mascat prin furnizarea unor materii prime sau utilităţi către Oltchim. Punctul de vedere pe care noi îl exprimăm este acela că Oltchim a reuşit să supravieţuiască şi pot să vă spun că în ianuarie pierderile există, dar sunt foarte mici în raport cu lunile anterioare”, a spus Vosganian.
Potrivit acestuia, Oltchim a reuşit să supravieţuiască pentru că a negociat producţie în avans cu furnizorii săi. Vosganian doreşte o “colaborare” cu Ministerul Finanţelor din care să rezulte un ajutor de 40-45 milioane de euro, care să asigure o capacitate de lucru la peste 50%. “Astfel poate să asigure producţia curentă, ar putea să asigure achiziţionarea materiilor prime şi utilizarea forţei de muncă existente acum acolo”, a explicat oficialul.

Ce active sunt viabile
Cu toate acestea, FMI are o viziune pesimistă privind compania. Autorităţile române vor să convingă  instituţiile internaţionale că Oltchim este una dintre cele mai importante unităţi din Europa Centrală şi de Est în acest domeniu şi că există o piaţă bună. Se vor analiza, în funcţie de profilul posibilului investitor, care sunt părţile viabile. Vosganian apreciază că acum discuţia balansează între “Oltchim chimie” şi “Oltchim petrochimie” şi că în acest moment prima componentă este mai importantă.

×
Subiecte în articol: oltchim insolventa privatizare