x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia de buget a Senatului a aprobat înființarea Autorității Vamale la Ministerul Finanțelor

Comisia de buget a Senatului a aprobat înființarea Autorității Vamale la Ministerul Finanțelor

08 Oct 2019   •   13:57
Comisia de buget a Senatului a aprobat înființarea Autorității Vamale la Ministerul Finanțelor

Comisia de buget-finanţe a Senatului a acordat un raport favorabil propunerii legislative iniţiate de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, prin care Autoritatea Vamală Română (AVR) se înfiinţează ca instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, ca ordonator terţiar de credite.

Ca urmare a reorganizării activităţii ANAF în anul 2013, Autoritatea Naţională a Vămilor a fuzionat cu ANAF, pierzând calitatea de ordonator terţiar de credite, desfăşurarea activităţii structurilor vamale în cadrul ANAF evidenţiind o serie de disfuncţionalităţi, ceea ce justifică proiectul de înfiinţare a AVR în subordinea Ministerului Finanţelor Publice (MFP), după cum se arată în expunerea de motive a proiectului.

Înfiinţarea Autorităţii Vamale nu implică suplimentarea numărului de personal la nivelul MFP, respectiv ANAF. AVR va fi condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit prin decizia premierului, la propunerea ministrului Finanţelor, ajutat de un vicepreşedinte, numit tot de premier. AVR poate utiliza pe maşinile proprii semnale speciale de avertizare luminoase de culoare albastră.

"Prin trecerea structurilor vamale şi organizarea acestora în subordinea MFP, România se aliniază modelului organizatoric şi bunelor practici existente în majoritatea statelor membre care gestionează frontiera externă a Uniunii Europene (exemplu: Belgia, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania", se menţionează în expunerea de motive.

Acesta va intra mai întâi în dezbaterea plenului Senatului, ca prim for sesizat, Camera Deputaţilor având rol decizional, în acest caz.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: vama