x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană anchetează 10 companii de gaze state din Europa Centrală şi de Est, din care unele deţinute de Gazprom

Comisia Europeană anchetează 10 companii de gaze state din Europa Centrală şi de Est, din care unele deţinute de Gazprom

de Daniel Ionaşcu    |    28 Sep 2011   •   10:55
Comisia Europeană anchetează 10 companii de gaze state din Europa Centrală şi de Est, din care unele deţinute de Gazprom

Oficiali ai Comisiei Europene (CE) au inceput o serie de raiduri la sediile a 10 companii care activeaza in domeniile furnizarii, transportului si depozitarii de gaze naturale in Europa Centrala si de Est, scrie publicatia energetica Platts.
CE a anuntat ca in majoritatea tarilor aceasta este prima inspectie din sectorul energetic, in vreme ce in altele este o premiera cu totul. Oficialii sunt interesati la nivelul transportului, furnizarii si inmagazinarii, unde competitia poate fi restrictionata unilateral sau prin diverse intelegeri.
Companiile sunt investigate pentru comportamente suspecte, cum ar fi “impartirea pietei, obstacole puse la accesul in retea, bariere in calea diversificarii furnizarii, ca si un posibil comportament exploatativ, cum ar fi solicitarea de preturi prea mari'.

Regulile antitrust ale UE interzic abuzul de pozitie dominanta si practicile restrictive de afaceri. Inspectiile neanuntate sunt o procedura normala si un pas preliminar in anchete.
Comisia a ales sa nu precizeze care sunt tarile implicate. Nu exista un anume termen pentru completare investigatiilor antitrust.

Imperiul Gazprom, luat in vizor

Potrivit Reuters, din Bulgaria sunt vizate companiile de stat Bulgargaz si Bulgartransgaz si firma privata Overgas, detinuta in proportie de 50% de grupul rus Gazprom.
“Echipe ale Comisiei Europene efectueaza verificari la mai multe companii energetice bulgare', se arata intr-un comunicat transmis de Overgas.
Dimitar Gogov, directorul executiv al Bulgargaz, a declarat ca societatea de stat coopereaza cu anchetatorii si nu are nimic de ascuns. Necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat aproape in totalitate de importuri din Rusia, de la Gazprom.

Alte raiduri europene

Nu este prima oara cand CE face astfel de raiduri, din 2007 pana in 2010 anchetand companiile Distrigas din Belgia, RWE si E.ON din Germania, GdF SUEZ pe piata franceza si Eni in cea italiana.
In ianuarie 2008, CE a amendat cu 38 de milioane de euro E.ON pentru ruperea unui sigiliu fixat pe usa unui birou in 29 mai 2006, pentru a securiza o serie de documente.

×