x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană cere României să rezolve urgent problema gropilor de gunoi

Comisia Europeană cere României să rezolve urgent problema gropilor de gunoi

14 Mai 2020   •   15:13
Comisia Europeană cere României să rezolve urgent problema gropilor de gunoi

Comisia Europeană avertizează România că trebuie să închidă, sigileze şi ecologizeze 48 de gropi de gunoi ilegale. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a a emis o decizie în acest sens, încă de la 18 octombrie 2018.

România are termen patru luni pentru a rezolva situaţia.

Directiva cadru privind deşeurile (Directiva 2008/98/CE) prevede că statele membre trebuie să recupereze şi să gestioneze deşeurile într-un mod care nu pune în pericol sănătatea umană şi mediul înconjurător.  Actul normativ interzice abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deşeurilor.

România era obligată să închidă şi să reabiliteze gropile de gunoi municipale şi industriale care nu respectă standardele până l 16 iulie 2009. Din cauza rezultatelor slabe, Comisia a decis să aducă această problemă în faţa Curţii de Justiţie a UE, în luna februarie 2017. Hotărârea CJUE a vizat 68 de gropi de gunoi, dintre care până acum au fost închise doar 20.

Cea mai mare parte a lucrărilor necesare pentru închiderea, sigilarea şi regenerarea restului de 48 de gropi de gunoi nu au fost încă planificate, aprobate sau iniţiate.

×
Subiecte în articol: gropi de gunoi Comisia Europeana