x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană ne-a cerut să liberalizăm preţurile la curent şi gaze

Comisia Europeană ne-a cerut să liberalizăm preţurile la curent şi gaze

06 Apr 2011   •   16:56

România este la un pas de procedura de infringement, după ce Comisia Europeană (CE) a solicitat oficial ţării noastre eliminarea preţurilor reglementate la energie electrică şI gaze naturale, cerând ca acestea să fie determinate de piaţă.

“Legislaţia UE referitoare la piaţa internă a energiei prevede că preţurile sunt stabilite în principal de cerere şi ofertă. Stabilirea preţurilor pentru consumatorii finali prin intervenţia statului ridică obstacole în calea noilor intraţi pe piaţă şi, prin urmare, privează consumatorii şi companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu”, potrivit unui comunicat transmis de CE.

România are două luni pentru a realiza obligaţiile care îi revin, în caz contrar Executivul comunitar va deferi ţara noastră la Curtea de Justiţie.

“României i se trimit două avize motivate, unul pentru energie electrică şi unul pentru gaz. În ceea ce priveşte energia electrică, legea română a energiei electrice a instituit o piaţă reglementată a energiei electrice. Preţurile reglementate pentru consumatorii finali sunt aplicabile tuturor consumatorilor casnici şi întreprinderilor mici şi mijlocii care nu şi-au exercitat încă dreptul de a schimba furnizorul. La gaz, preţurile reglementate pentru consumatorii finali sunt încă aplicabile tuturor consumatorilor”, notează CE.

Experţii în energie au avertizat încă din 2007, de la aderarea României la UE că ţara noastră va ajunge în procedură de infringement deoarece subvenţionează preţul la energie electrică prin menţinerea unui “tarif social”. FMI a cerut în februarie liberalizarea pieţei energiei iar autorităţile au propus acordarea de ajutoare ţintite pentru persoanele cu probleme, iar pentru celelalte să fie la preţul pieţei. Problema este că Emil Boc a anunţat că liberalizarea/creşterile de preţ să se facă gradual, din 2013.

Toate companiile trebuie să aibă posibilitatea de a furniza liber servicii pe întreg teritoriul UE şi de a-şi stabili singure preţuri care să reflecte stiuaţia reală de pe pieţe. Stabilirea de preţuri reglementate distorsionează funcţionarea pieţei, deoarece defineşte preţuri care nu reflectă nevoile reale ale pieţei şi împiedică libera concurenţă şi integrarea pieţei, consideră CE. Insittuţia avertizează că astfel e un monopol şi că astfel se blochează investiţiile sau se menţin preţuri nejustificat de mari.

România mai trebuia să definească şi “consumatorii vulnerabili” de la aderarea la UE, pentru ca aceştia să poată beneficia de preţuri reglementate, însă au trecut 4 ani iar autorităţile n-au mişcat un deget. Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu declara în primăvara lui 2010 în Parlament că ţara noastră a primit notificări de la CE din cauza preţurilor reglementate.

×