x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană propune modernizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, pentru a face faţă provocărilor economiei globale

Comisia Europeană propune modernizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, pentru a face faţă provocărilor economiei globale

18 Sep 2018   •   14:02
Comisia Europeană propune modernizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, pentru a face faţă provocărilor economiei globale

Comisia Europeană a prezentat marţi un prim set de idei privind Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), menite să modernizeze Organizaţia şi să confere normelor comerciale internaţionale capacitatea de a face faţă provocărilor economiei globale, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. 

"În ultimele decenii, sistemul comercial multilateral a oferit un cadru stabil, previzibil şi eficient pentru întreprinderile din întreaga lume, ajutând multe economii să înregistreze o creştere rapidă. De asemenea, în prezent, OMC este indispensabilă în ceea ce priveşte asigurarea unui comerţ deschis, echitabil şi reglementat. În pofida succesului său, Organizaţia Mondială a Comerţului nu a putut să se adapteze suficient de bine la economia globală aflată în rapidă schimbare. Lumea s-a schimbat, OMC însă nu. A sosit momentul să acţionăm pentru ca acest sistem să poată răspunde actualelor provocări ale economiei globale şi să funcţioneze din nou pentru toată lumea. Iar UE trebuie să îşi asume un rol de lider în acest sens", a declarat comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, în cadrul prezentării documentului de reflecţie al Comisiei. 

UE rămâne un susţinător ferm al sistemului comercial multilateral şi, din acest motiv, Consiliul European din 28 - 29 iunie 2018 a acordat Comisiei Europene un mandat pentru a urmări modernizarea OMC, cu scopul de a o adapta la o lume aflată în continuă schimbare şi de a o face mai eficientă. 

Documentul de reflecţie al UE publicat marţi şi elaborat în urma consultărilor cu statele membre ale UE stabileşte direcţia acestui efort de modernizare. Fără a aduce atingere poziţiei finale a UE cu privire la aceste aspecte, ideile respective se referă la trei domenii-cheie: actualizarea cadrului de reglementare al comerţului internaţional, astfel încât să reflecte economia globală de astăzi 
consolidarea rolului de monitorizare al OMC şi depăşirea impasului iminent referitor la sistemul OMC de soluţionare a litigiilor. 

Uniunea Europeană a început deja colaborarea cu alţi parteneri din cadrul OMC: cu SUA şi Japonia, în cadrul discuţiilor trilaterale; cu China, în cadrul grupului de lucru special constituit în cursul celei mai recente reuniuni la nivel înalt UE-China; cu alţi parteneri, cel mai recent în cadrul reuniunii ministeriale a G20. În săptămânile care urmează, UE va continua să discute aceste prime idei cu diverşi parteneri din cadrul OMC, în vederea elaborării unor propuneri concrete pe care să le prezinte OMC. Parlamentul European şi Consiliul vor fi ţinuţi în permanenţă la curent în legătură cu aceste discuţii. 

Documentul de reflecţie referitor la reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului va fi făcută cunoscută partenerilor UE cu ocazia unei reuniuni pe această temă convocată de Canada, care va avea loc la 20 septembrie la Geneva.

AGERPRES

×