x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană: România nu îndeplinește criteriile pentru adoptarea monedei euro

Comisia Europeană: România nu îndeplinește criteriile pentru adoptarea monedei euro

10 Iun 2020   •   15:59
Comisia Europeană: România nu îndeplinește criteriile pentru adoptarea monedei euro

România nu îndeplineşte criteriile economice pentru adoptarea monedei euro, după cum arată raportul de convergență pe 2020 al Comisiei Europene. Este vorba despre stabilitatea prețurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului valutar şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Aceste rapoarte se întocmesc o dată la doi ani și sunt evaluate progresele făcute de statele UE din afara zonei euro, în sensul adoptării monedei europene, respectiv România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Croația, Cehia și Suedia. 

Raportul are la bază criteriile de convergenţă, care se mai numesc și "criteriile de la Maastricht", prevăzute la articolul 140 alin. (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).

Concluziile raportului

* Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul privind stabilitatea preţurilor.

* Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanţele publice. 

* Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.

* Croaţia şi Suedia îndeplinesc toate criteriile de convergenţă economică, dar nu îndeplinesc criteriul privind cursul de schimb.

* Niciunul dintre statele membre care vor să adere la zona euro nu îndeplineşte criteriul privind stabilitatea cursului de schimb,  întrucât nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II). Este nevoie de minimum doi ani de participare la acestui mecanism, fără tensiuni grave, înainte de a adera la euro.

* România nu îndeplinește niciunul dintre cele patru criterii.

Croația și Bulgaria se pregătesc pentru aderarea la MCS II.

 

Raportul arată că legislaţia naţională din aceste state, cu excepţia Croaţiei, nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare.

Comisia concluzionează că statele membre din afara zonei euro sunt bine integrate economic şi financiar în UE.

Totuși, unele dintre acestea au vulnerabilități macroeconomice şi probleme legate de mediul de afaceri şi de cadrul instituţional. 

Impactul pandemiei de coronavirus asupra rezultatelor raportului a fost limitat deoarece majoritatea datelor se referă la perioada de dinainte de izbucnirea crizei.

 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana moneda euro