x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Compania energetică integrată contravine legislaţiei comunitare

Compania energetică integrată contravine legislaţiei comunitare

21 Iul 2008   •   00:00

Înfiinţarea companiei energetice naţionale integrate contravine normelor UE, potrivit lui Jean Constantinescu, preşedintele Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie



Înfiinţarea companiei energetice naţionale integrate contravine normelor UE, potrivit lui Jean Constantinescu, preşedintele Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE). "Comisia Europeană a acceptat intenţia României de înfiinţa o companie naţională (de stat), dar a atenţionat asupra respectării legilor concurenţei. S-au dat şi unele criterii. Dacă este holding, compania trebuie să cuprindă cel mult 45% din actualele capacităţi de producţie. În caz contrar, maximul admis în proprietatea statului este de 25% din piaţa naţională. În România, numai Hidroelectrica singură deţine 40% din capacitatea de producţie a sectorului. Oricum, Guvernul a primit semnale clare că trebuie să deblocheze privatizările", a precizat Constantinescu.


EXEMPLE. El a completat că România se foloseşte eronat de exemplele Franţei, Germaniei şi Cehiei, deoarece aceste state se află în conflict deschis cu UE cu privire la descentralizarea pieţei de energie.
"Cele trei ţări europene citate sînt minoritare, în conflict deschis cu UE din anul 1996, de cînd a intrat în vigoare prima Directivă UE a pieţei energiei electrice, şi nu sînt exonerate de obligaţia de a separa reţelele şi de a diminua companiile de energie electrică", a declarat preşedintele IRE.
Spre deosebire de ţara noastră, aceste state nu se confruntă cu lipsa de fonduri pentru investiţiile din sector. "În Franţa, 96% din producţia de energie electrică este nucleară şi hidroelectrică. Cu toate acestea, nu se poate spune că în prezent consumatorii francezi se bucură de cele mai bune preţuri şi servicii de pe continent. (...) Germania, cu patru mari societăţi integrate, nici una în poziţie dominantă, şi sute de societăţi mici, pare acum hotărîtă să separe reţelele şi să se alinieze politicii UE. Cehia a putut să motiveze compania CEZ prin ponderea capacităţii de interconectare în consumul total al ţării, mai ridicată decît media europeană, competitorii puternici din ţările vecine avînd acces efectiv pe piaţa internă, şi prin faptul că CEZ este deja privatizată în proporţie de 40%. Nu este cazul României, care nu a privatizat nimic în sectorul generării de energie şi care dispune de o capacitate de interconexiune sub 10% din consumul intern", a apreciat Constantinescu.


RISCURI. Înfiinţarea acestei companii ar duce la preţuri mai mari la consumator, conform preşedintelui IRE, preţ dictat de compania dominantă. Urmează efecte în lanţ, şi anume faptul că Elcen Bucureşti, complexul energetic Craiova, Termoelectrica sau CET-urile, vor deveni neinteresante pentru investitori, deoarece aceştia nu vor putea concura cu o companie dominantă care "în realitate va deţine o pondere de 80% din piaţă".
Mai exact, Constantinescu reclamă că înfiinţarea companiei va duce la îngroparea Termoelectrica şi a Companiei Naţionale a Huilei, ambele avînd datorii imense. Potrivit datelor ANAF, Termoelectrica are datorii de 440 milioane de lei la bugetul de stat, 20 de milioane de lei la bugetul pensiilor, 3,2 milioane de lei la şomaj, 9,1 milioane de lei la bugetul de sănătate. CNH are datorii de 1.536 milioane de lei la bugetul de stat, 1.762 milioane de lei la bugetul pensiilor, 1.469 milioane de lei la bugetul de şomaj, 115 milioane de lei la bugetul de sănătate.
"Compania integrată este prezentată ca un panaceu pentru dezvoltarea economică, cînd de fapt se urmăreşte controlul pieţei energiei şi al privatizărilor de hidrocentrale mari", a adăugat Jean Constantinescu. El a completat că ţara noastră trebuie să îşi modernizeze instalaţiile de producere a energiei electrice pentru a-şi îmbunatăţi randamentul şi eficienţa. "România foloseşte de două ori mai mult gaz decît ţările vestice pentru a produce aceeaşi cantitate de energie", a declarat Constantinescu. El a subliniat că retehnologizarea şi modernizarea acestor capacităţi pot fi făcute numai de investitori strategici.

×
Subiecte în articol: economic milioane