x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Companiile petroliere nu vor aloca nici anul acesta bani pentru explorare

Companiile petroliere nu vor aloca nici anul acesta bani pentru explorare

04 Ian 2018   •   13:07
Companiile petroliere nu vor aloca nici anul acesta bani pentru explorare

Desi preţul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimi patru ani, marile companii petroliere ezită să majoreze fondurile destinate căutarii de noi resurse, în condiţiile în care menţinerea disciplinei în materie de cheltuieli prevalează în faţa speranţei unor noi descoperiri.

 

Potrivit unui raport al firmei de consultanţă Wood Mackenzie, 2018 va fi al cincilea an consecutiv în care giganţii petrolieri precum Exxon Mobil, Royal Dutch Shell sau Total vor reduce chletuielile pentru explorarea de petrol şi gaze, în pofida urgenţei de înlocuire a rezervelor după mai mulţi ani de investiţii reduse. Wood Mackenzie estimează că, în 2018, aceste  cheltuieli vor fi, la nivel global, cu 7% mai mici decât în 2017, până la 37 miliarde de dolari şi cu 60% mai mici decât vârful atins în anul 2014.

Marile companii petroliere vor reduce, colectiv, cheltuielile pentru explorare cu 4% în acest an şi vor fi responsabile pentru a zecea parte din investiţiile în producţia de petrol şi gaze, sector cunoscut sub denumirea de upstream. "Acesta ar putea fi noul normal, iar zilele în care la fiecare şase sau şapte dolari un dolar mergea spre explorare fiind în trecut", subliniază raportul celor de la Wood Mackenzie.

Colapsul preţului petrolului în 2014 a dus la reducerea cheltuielilor pentru sectorul upstream însă companiile petroliere trebuie totuşi să găsească noi resurse pe măsură ce rezervele se epuizează. Având în vedere că preţul ţiţeiului şi profiturile companiilor petroliere şi-au revenit, în condiţiile în care cotaţia barilului de petrol este în prezent de aproximativ 65 de dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat de la mijlocul lui 2015, nevoia de a creşte rezervele a devenit şi mai evidentă.

În paralel, rata de succes a operaţiunilor de explorare a scăzut de la 40% la 35% în ultimul deceniu, ceea ce scoate în evidenţă importanţa achiziţiilor ca o alternativă, mai costisitoare, la creşterea resurselor.

"Cheltuielie pentru explorare vor rămâne reduse ceea ce sugerează nevoia de mai multe fuziuni şi achiziţii", susţin analiştii de la RBC Capital Markets. Potrivit acestora marile companii petroliere care au cheltuit peste 30 de miliarde de dolari pentru achiziţii în 2017, vor continua să facă achiziţii în zonele în care operează deja chiar dacă pe segmentul upstream fereastra de oportunitate pentru fuziuni şi achiziţii începe să se închidă. AGERPRES.

×